Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати

...
Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати
Коментари Харесай

Навсякъде мухи атакуват есенниците

Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик към този момент са нападнати от разнообразни неприятели. В цялата страна е установено развиването на няколко типа житни мухи - Хесенска муха - Mayetioladestructor, Житна тревна муха - Opomyzaflorum, Шведска муха - Oscinellaspp, Черна пшеничена муха - Phorbiafumigate, Житна стъблена муха - Chlorops pumilionis. Наблюденията са осъществени от районните отдели по " Растителна отбрана " към Българската организация по сигурност на храните. Доскоро сухото и топло за сезона време и температури над нормата бяха причина за появяването и развиването на неприятелите по житните култури.

По-сериозно проваляне по новопоникналите растения, породени от ларвите на неприятелите, се открива всеобщо в ранните посеви. В забележителна част от тях е установена висока компактност, надвишаваща прага на икономическа вредност.

В момента се правят всеобщи третирания с инсектициди на по-късно засетите площи с есенници. Експертите регистрират, че огромна част от зърнопроизводителите подценяват тази група вредители, както и намножаването на листни въшки, трипсове и други

За понижаване на плътността и повредите от житните мухи те дават следните рекомендации:

- Да се употребяват сортове, склонни към по-силно братене, защото те се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.

- Спазването на сеитбообращения с пространствена изолираност понижава плътността на мухите.

- Премахването на някои бурени, да вземем за пример на пирея, понижава мощно плътността на житните мухи и други неприятели, които се развиват върху плевелната растителност.

- Ранната есенна сеитба подкрепя намножаването на житните мухи, защото поникването на посевите съответствува с летежа на есенните генерации. Ето за какво периодите за сеитба са от огромно значение. При зимната пшеница оптимален е интервалът от 1 до 25-30 октомври, а за ечемика - от 1 до 20 октомври. Само в някои полупланински региони е позволена сеитба в края на септември.

- Оптималната посевна норма, която обезпечава гъсти посеви, понижава повредите от житните мухи.

- Химичната битка се организира при потвърдена нужда или в случай че са нарушени главните агротехнически условия (при монокултурно развъждане, неспазване на периоди за сеитба и т.н.) и се чака мощно нахлуване от житни мухи. За напръскване на посевите могат да се употребяват някои от позволените инсектициди: Биская 240 ОД - 20 мл/дка, Вазтак нов 100 Европейска комисия - 30 мл/дка, Дурсбан 4 Европейска комисия - 150 мл/дка, Моспилан 20 СП - 12,5 г/дка, Нуреле Д - 70 мл/дка и други.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР