Навръх Цветница ръководителите на няколко големи болници призоваха хората да

...
Навръх Цветница ръководителите на няколко големи болници призоваха хората да
Коментари Харесай

Лекари на Цветница: Не ходете на църква, да не превръщаме болниците в морги


Навръх Цветница ръководителите на няколко огромни лечебни заведения приканиха хората да съблюдават карантината и да не вървят на черква, тъй като в противоположен случай има риск от повишаване на заболелите от ковид, който софийските лечебни заведения няма да устоят. Нека не трансформираме дните за празнуване в дни за умиране. Да не трансформираме лечебните заведения в морги, прикани шефът на Александровска болница доцент Костадин Ангелов , който дружно с други свои сътрудници взе участие в постоянния утринен брифинг на Националния действен щаб против ковид.
" Искам да се обърна към сънародниците - да не се удавим най-после след тези неповторими резултати. Защото с това хубаво време, което следва, най-малко 50 сътрудници от София през вчерашния ден ми звъннаха, че ние би трябвало да реагираме. София беше цялостна. А в София са най-вече записаните случаи и тя е съществена насочна точка. София е 2 милиона, а лекарите в София са 9000. От тях една трета са преко заети с ковид. Ние не сме Германия с големия запас - и финансов, и фармацевтичен, и човешки - като медицински личен състав. Това, което се вижда и в европейските страни - всеобщо стартират да падат медицински експерти, лекари, санитари, сестри, почнем ли да губим тези експерти, ще стане изключително тежко. Най-вече за София, тъй като тежките случаи от провинцията също ще би трябвало да дойдат тук ", съобщи доктор Асен Меджидиев от името на Софийска лекарска гилдия по време на постоянния утринен брифинг на Националния действен щаб.
Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски е угрижен от това, че доста хора се разхождат по улиците, само че по думите му най-обезпокоително е протичащото се отвън храмовете. Досега имаше две срещи на управляващите със Светия Синод, в първата взе участие и Мутафчийски, само че по този начин и не се стигна до решение за затваряне на църквите – вместо това литургиите ще са извън, а на Цветница за пръв път няма да се раздава върба.

" Видях със личните си очи какво е майка да не може да прегърне своя наследник, какво е да поръчаш чували за трупове и да ти кажат, че има единствено двеста. Ако си останете по къщите, ние в 21 часа ще ви ръкопляскаме ", съобщи доцент Ангелов.

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов заяви, че в незабавната болница има 11 пациенти, които са интубирани и на апаратна вентилация. 31 други пациенти са в приблизително тежко към тежко положение. Няма пациент в " Пирогов ", който да е в положително положение. Следващите две седмици ще бъдат сериозни – не ходете на черква , съобщи проф. Балтов.

Ген. Мутафчийски даде да се разбере, че не е удовлетворен от жителите: " Докога хората ще чакат някой да им поеме отговорността? Докога ще се повтаря не ходете в църквите, и ще чакат да се затворят църквите – в края на краищата ние сме хора на 21 век, дано покажем, че сме такива "?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР