Навръх Тодоровден жителите и гостите на мездренското село Ослен Криводол

...
Навръх Тодоровден жителите и гостите на мездренското село Ослен Криводол
Коментари Харесай

На Тодоровден жителите на мездренското село Ослен Криводол отбелязаха двоен празник /снимки/

Навръх Тодоровден жителите и гостите на мездренското село Ослен Криводол означиха двоен празник - станалият обичаен Конски Великден или Тодорица и Денят на селото, научи организация BulNews.  Осленкриводолчени съблюдаваха традицията и означиха уместно празника, който постоянно е в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Обща софра, празнична стратегия и курбан събраха близо 250 души в двора на кметството. Старо поверие споделя, че селището получило името си Ослен Криводол преди епохи, защото локалното население отглеждало доста магарета (от старобългарски–„ осел-магаре “), а за създател на селото се приема Магаретарският жанр.
Кметският наместник Роман Иванов показа, че е извънредно благополучен, че за поредна година толкоз доста хора са се събрали, с цел да честват дружно и че традицията се възражда.
На този ден локалните хора организирали обичайните „ кушии “, само че за жалост през днешния ден в селото са останали единствено две магарета и един кон. Това обаче не попречи дворът на кметството да се извърши с усмихнати хора и шум на десетки деца, пристигнали да се порадват на топлия безоблачен ден, да се срещнат с другари и да се повеселят. Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов поздрави жителите и гостите и им пожела доста здраве, доста въодушевление и все по този начин да бъдат сплотени и в делник, и в празник.
За празничното въодушевление домакините бяха подготвили богата стратегия. Изпълненията на надарените певици от ВГ „ Детски свят “ и на мажоретките при Центъра за поддръжка и личностно развиване в Мездра завоюваха аплодисментите на присъстващите. А дребните танцьори от Ансамбъл „ Мездра – младши “ подвигнаха още повече градуса на веселието и дадоха началото на общото хоро, което се изви на зеления килим. Празникът продължи до късно вечерта с музиката на Цветомир Дамянов и осъществяванията на гласовитите певици Теодора и Диана от Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР