Навръх рождения си ден президентът Румен Радев публично се възмути

...
Навръх рождения си ден президентът Румен Радев публично се възмути
Коментари Харесай

Президентът се възмути от медийни манипулации

Навръх рождения си ден президентът Румен Радев обществено се възмути от злепоставящи го погрешни медийни заглавия. Повод за позицията му са поредност материали в " 24 часа ", в които вестникът му вменява отговорност за проблемите с българските автомагистрали. Радев още веднъж напомни, че със сезирането на Конституционния съд за промени в Закона за държавната благосъстоятелност не нападна инфраструктурни планове, а законодателство, което се отклонява от конституцията. " Това конституционно открито пълномощие на президента не може да бъде опрощение за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на президента с погрешни и гръмки заглавия. Такива заглавия разкриват в най-хубавия случай неинформираност, а в най-лошия - предумишлено злепоставяне ", акцентират от прессекретариата на президента.

" Отговорност за неудачите в развиването на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции. Обратното значи цялостна замяна на конституцията и законите и бягство от отговорност ", гласи позицията на Радев. Той се възмущава от манипулативните внушения, които го свързват с тапи на околовръстното на София и незавършената Автомагистрала " Хемус ". Подобни изявления може и да са канонично съпричастни с думите на ръководещите, само че целеустремено дезинформират жителите, акцентира Радев. Той подлага на критика и коментар, озаглавен " По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение ", който съгласно него е несъответстваща, даже цинична нечиста сделка с болката на хората по този сериозен въпрос. Това не е проблем, подбуден от конституционните пълномощия на президента, а проблем, действителен и неуреден от доста години, акцентира Радев.

В позицията на никое място не се загатва " 24 часа ", само че излиза наяве, че рецензията е към него. Радев насочва и рекомендация в случай че редакцията желае да е в услуга на обществото, да насочи въпроси към ръководещите за наличието на предлаганото и одобряваното от тях законодателство, което нееднократно е било в ущърб на ползите на жителите. Би могла да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените досега обществени средства за инфраструктура и дали тя подхожда на качеството, прибавя той.

Както ДУМА към този момент писа, Радев категорично изясни аргументите за наложеното несъгласие по Закона за държавната благосъстоятелност и последвалото сезиране на Конституционния съд. " Не касаят автомагистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи и така нататък, т.е националните обекти. За тях от дълго време си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и те въобще не попадат в това несъгласие. Крайно време е ръководещите да схванат разликата сред национални обекти и обекти с национално значение ", акцентира преди дни президентът. Той посочи, че измененията в закона дават неограничени и безконтролни благоприятни условия без никакви критерии държавното управление да дефинира за " обект от национално значение " каквото си изиска.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР