Навръх Петковден Памидово, или Шахларе, както го наричали през турско,

...
Навръх Петковден Памидово, или Шахларе, както го наричали през турско,
Коментари Харесай

Памидово празнува, раздават курбан

Навръх Петковден Памидово, или Шахларе, както го наричали през турско, отбелязва своя празник. В църквата " Света Параскева " ще се отслужи литургия за здравето на популацията, ще бъде раздаден и курбан. Празникът ще премине с палене на свещ и молитва в църквата, почерпка и музика за положително въодушевление.

По данни от летописите на селото се знае, че църквата е осветена на 27 октомври 1934-а от Пловдивския епископ пред посетители от близките села и Пазарджик. Църквата е издигната на мястото на тогавашното учебно заведение. Земетресение през април 1928-а го унищожава. Впоследствие е издигнато ново, а на мястото на остарялото е повдигнат храмът на селото.

Повече сведения за самото населено място дава учителката Караколева от Панагюрище. Когато на 30 май 1926-а раздавала свидетелствата на децата, тя записала: " Селището се именува Шахларе. Жителите не могат да дадат сведение отпреди какъв брой години е учредено. Казват, че чули от остарели хора, че някой си персийски шах му дал началото и то се споделя Шахларе. Разположено е на десния бряг на река Тополница. Реката доста спомага за напояването на селото, което без нея би страдало от цялостно безводие. В селото има 9 кладенеца, на които се изгребва водата, та даже не може да им се пои добитъкът, а ги поят на реката. Реката кара една воденица под селото, на северната страна. Оризища има задоволително. Тютюн се сее малко, розата по никакъв начин ".

Днешното име на селото идва от сорта грозде памид, който се отглежда там. При строителните работи на избата са открити керамични части от амфори и други съдове, които свидетелстват, че в региона е кипял многолюден икономически живот още от времето на римо-тракийската ера.

Вино от сортовете мавруд и памид се създава до през днешния ден. Почвата и климатът в селото основават предпоставки за производството на висококачествени червени виновност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР