Навръх Деня на Будителите, Банско ознаменува общобългарския празник с факелно

...
Навръх Деня на Будителите, Банско ознаменува общобългарския празник с факелно
Коментари Харесай

Тържества в Банско за Деня на будителите

Навръх Деня на Будителите, Банско ознаменува общобългарския празник с факелно шествие, тържества и връчване на приз „ Будител на годината 2018” на съвременници, дали своя принос за съхранението и опазването на културно-историческото завещание на града, оповестиха от общината.
Церемонията по оповестяването на имената на актуалните будители на Банско се организира по време на тържествения концерт на СУ „ Неофит Рилски”, който се организира под мотото на своя патрон „ Ако те не помни, Отечество, забравена да бъде десницата ми”.
Четири достолепни дами от Пенсионерски клуб „ Радон Тодев” – гр. Банско бяха удостоени с почетния знак на кмета за своето интензивно присъединяване във всички четири издания на Културните вечери „ Традиции и изкуство”. Йордана Стефанова, Анка Колчагова, Мария Захова и Елена Събева са банските баби, които неразделно, през летния сезон, показват обичайните български женски умения и занаяти като предене, пресукване, плетене, тъкане и везане.

Тази година влиятелната премия бе разграничена на две. За Будител на 2018 година посмъртно беше разгласен също Крум Даутев – бански занаятчия на дърворезбата, развил дарбата си до изкуство, и основал прелестни творби от естествения материал. Наградата бе получена от признателната му щерка – Александра.
„ С учредената премия се стремим да разпознаваем актуалните будители, които с интензивността си съхраняват българщината, будят духа и устрема към знание и просветление”. Поклон пред всички тях! Поклон пред труда и напъните на учениците и учителите, взели присъединяване в този прелестен театър, отдаден на българския дух!” съобщи кметът Георги Икономов по време на церемонията.

Честванията за Деня на будителите продължиха на 1 ноември с откриването на тематичната галерия в къща-музей „ Неофит Рилски”. Изложбата, проведена от Музеен комплекс – Банско и Националният музей на образованието – Габрово, е по случай 225 - годишнината от рождението на едно от най-светлите имена по време на българското Просвещение - Неофит Рилски. Градската общност, водена от управлението на Община Банско и Общински съвет – Банско, сервира своята респект към Будителя с поднасянето на цветя пред неговия бюст-паметник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР