Навръх 24 май – празника на българската духовност, просвета и

...
Навръх 24 май – празника на българската духовност, просвета и
Коментари Харесай

Раздадоха наградите Аскеер 2018

Навръх 24 май – празника на българската нематериалност, култура и просвета и на славянската книжовност, в спектакъл „ Българска армия” за 28-ми път Фондация „ Академия Аскеер” връчи своите национални награди за достижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.
Десетте статуетки за 2018 година към този момент са при своите притежатели. Призът за водеща женска роля получи актрисата Мария Стефанова за ролята на А в „ Три високи жени” от Едуард Олби, режисура на Стефан Спасов. Наградата за основна мъжка роля пък сграбчи Захари Бахаров, за превъплъщението си в Бай Славе в режисура на Явор Гърдев „ Чамкория”, по романа на Милен Русков.
„ Аскеер”-и за поддържащи функции бяха присъдени на Ани Пападополу и Малин Кръстев.
Като най-хубаво зрелище беше отличено „ NEOдачници” на режисьора Иван Пантелеев. Той завоюва и „ Аскеер” за постановка.
В категория „ Изгряваща звезда “ премията сграбчи Веселин Петров за функциите на Труфалдино и Панталоне в „ Кралят Елен” по Карло Гоци.
Голямата премия за повсеместен принос към театралното изкуство бе присъдена на Васил Михайлов.
Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на необятна театрална и духовна общественост – артисти, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които образуват журитата на Академия „ Аскеер”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР