Навръх 140-годишнината от създаването на МВР, полицаи, надзиратели и огнеборци

...
Навръх 140-годишнината от създаването на МВР, полицаи, надзиратели и огнеборци
Коментари Харесай

Илия Кузманов пред Actualno.com: Реформата в МВР не дава никакви резултати



Навръх 140-годишнината от основаването на Министерство на вътрешните работи, служители на реда, надзиратели и огнеборци излизат на митинг под прозорците на властта. Причината - ниското възнаграждение на нощния труд в размер на 25 стотинки на час. 
Недоволството се провежда от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), Синдиката на чиновниците в пандизите, КТ „ Подкрепа “ и цивилен организации под надпис „ За почтени условия и възнаграждение на нощния труд “.
Протестиращите упорстват за промени, посредством които ставката за нощни наряди да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се увеличи най-малко до 2 лв. и 50 стотинки. По-рано вътрешният министър Младен Маринов посочи, че нарастването на парите за нощния труд е въпрос на благоприятни условия и бюджет в системата.
Защо договарянията с висшето управление в Министерство на вътрешните работи буксуват към този момент година и половина, до каква степен стигна промяната в бранша и обезпечени ли са към този момент с униформи чиновниците на терен - по тези и други въпроси беседва със заместник-председателя на СФСМВР Илия Кузманов .


Един лев е минималното ни изискване, с цел да сме сигурни, че диалогът става сериозен. Нашите претенции са за 2 лв. и 50 стотинки. Това е основано на визията ни, че нарастването би трябвало да бъде обвързвано със обществено измерим аршин, какъвто е минималната работна заплата. Изхождаме, че от 2007 година минимумът, който е избран за възнаграждение на час нощен труд, е 25 стотинки. Сами разбирате, че 1 лев е една добра стъпка в тази посока.

Нямаме свястно пояснение на това. Както виждате, фронтът на поддръжка е доста необятен. Искам да ви кажа, че в България нощен труд се заплаща по 1 лев и 70 стотинки, даже по 3 лв., само че това е в местата, в които има групово трудово договаряне. Три лв. е и в градския превоз даже. Тоест желая да кажа, че цифрите не са необикновени за България, само че Финансовото министерство не желае да разбере, че този труд е в действителност тежък, стресов и би трябвало да бъде заплащан по доста по-различен метод.

Като за начало, би трябвало да кажем, че дежурството стартира в 20:00 ч. вечерта и приключва в 08:00 ч. сутринта, което е 12-часова промяна. Нощният труд е стеснен обаче единствено във времето от 22:00 ч. до 06:00 ч. Дежурството е обвързвано с тежко натоварване, с неналичието на слънчева светлина, със стресови обстановки, с хора, които по това време на денонощието са в нетрезво положение, с хора, които доста по-енергично атакуват и буйстват и така нататък Искам да обърна внимание, че не става дума единствено за служителите на реда, а и за сътрудниците надзиратели и сътрудниците от " Пожарна сигурност ", които по това време се оправят с последствия от стихии, бедствия, пожари. Става дума и за сътрудниците на границата и така нататък Наистина е рисков трудът по това време.

На тази обстановка има два отговора. Единият е, че когато се сътвори СФСМВР през 2009 година, това беше плод на недоволството от съществуването на Националния полицейски профсъюз и Синдиката на огнеборците. Недоволството беше от неналичието на активност на тези два синдиката. Вторият ми отговор е, че в нашите редици има 1500 чиновници на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Тоест 1500 пожарникари и спасители през днешния ден са паралелно с нас. Това, което господин Станков (Венцислав Станков от профсъюз " Огнеборец ", който съобщи в ефира на Bulgaria On Air, че пожарникарите поддържат сътрудниците си, само че няма да стачкуват през днешния ден - бел. ред.) сподели сутринта, мисля, че няма да се одобри добре, даже и в редиците на профсъюз " Огнеборец ". Ще помоля сътрудниците пожарникари, които участват на митинга, да се обозначат, с цел да се види, че това, което сподели господин Станков, кореспондира единствено с неговото мислене.

Предвид доста високите температури и това, че част от сътрудниците са на работа, чакаме най-малко 2000 души и като хора мисля, че ще заявим задоволително добре настояванията си.



Тук, за жалост, би трябвало да кажем, че след намесата на госпожа Бъчварова, преди нея на господин Вучков, с общителното нищоправене при господин Радев, промяната тотално се забатачи. Тя не дава никакви резултати и по-скоро пречи на работата. Много е рано да се дава оценка на новия екип. Имаме избрани забележки към отрасловия заместник-министър господин Ципов и към правно-нормативна дирекция на Министерство на вътрешните работи, тъй като ние в известна степен отстъпихме от желанието си да се прави чисто нов Закон за Министерство на вътрешните работи, тъй като това е обвързвано с един доста безценен функционален разбор, който ще отнеме и време, и средства. Поставихме обаче безапелационното искане най-малко ЗИД на Закона за Министерство на вътрешните работи да бъде направен и импортиран в Министерски съвет и надлежно да бъде препоръчан на Народното събрание. Точно това нещо не се получава повече от две години. Откакто господин Младен Маринов пое самодейността, има оживление в това отношение, само че също има едно туптене на топката към този момент шести месец. Това несъмнено не ни харесва, тъй като ние желаеме съществени промени в глава " Синдикална активност ", както и във връзка с социално-икономическите аспекти, които ни касаят.

Средната би трябвало към този момент да е надминала 950-1050 лв. в този размер при всеобщия служител на реда със междинен трудов стаж от 8-10 години.

Проблемът в логистиката на Министерство на вътрешните работи не беше единствено в заплатите, а по-скоро в количеството на администрацията. Може би се стигна до ограничение на броя на тези чиновници. По отношение на потенциала на такива чиновници - нещата не са помръднали. Появи се обаче и нов проблем: с въвеждането на категорията " Държавен чиновник " по Закона за държавния чиновник, тези чиновници на Министерство на вътрешните работи, които сега са към 4000, бяха мощно обезправени. Бяха им отнети всички права, които те имаха по Закона за Министерство на вътрешните работи. Появи се и една сериозна дупка, която не можем да преодолеем. Въпросът, който поставяте, е доста сериозен и търси в действителност своето решение. За страдание, отговорът също не е в Министерство на вътрешните работи. Голяма част от нормативната база, която би трябвало да бъде направена, е от компетенциите на Министерски съвет. Сложно, доста е комплицирано ситуацията тъкмо с тези сътрудници. Честно казано, тази част от тях, която преди създаваше проблеми, продължава и в този момент да основава същите проблеми.

След 17-те милиона, които бяха отпуснати от Министерски съвет и които ненапълно възвърнаха справедливостта при нашите сътрудници, мога да кажа, че обстановката с униформите сега към момента не е на ситуацията, което би трябвало да бъде. Все отново има дребна светлина в тунела. С идването на господин Младен Маринов и със взаимни старания беше образувана една работна група, която работи по нова идея за униформите. Министерство на вътрешните работи естествено съумя да се провали в тази работна група, само че отново споделям, без за това да е отговорен министърът. До 19 април трябваше да е подготвена тази идея, само че тя не се получи. След намесата на господин Маринов, нещата са безпределно ускорени. Беше поета и политическа отговорност. В момента съгласно нас нещата се движат обикновено. Имаме заричане на Министерство на вътрешните работи, че до края на годината ще бъдат направени към 1500 тестови униформи, които ще бъдат раздадени на сътрудниците, за по 6 месеца да ги пробват и да дадат надлежно своите забележки. Оптимистично настроени сме, че до 2 години, само че той, процесът, не може да бъде по-къс, най-сетне Министерство на вътрешните работи ще бъде окомплектовано с европейска униформа.

В момента е рано да се дават оценки, само че по-скоро вяра има, тъй като при предходните министри доста бързо се разбираше, че би трябвало да оставим всякаква вяра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР