Наводнения заляха села и земеделски земи в Северозападна България. Въпреки

...
Наводнения заляха села и земеделски земи в Северозападна България. Въпреки
Коментари Харесай

Наводнения и бедствено положение в Северозапада


Наводнения заляха села и аграрни земи в Северозападна България. Въпреки че язовирите устояха, казусът пристигна от река Огоста, която излезе от коритото си, оповестява Нова телевизия. Една от сериозните точки в района е село Бързина. Водата в реката се повишава застрашително, а хората към този момент са евакуирани.

Бедствено състояние оповестиха в община Хайредин. Причина е язовир " Рогозен ", който се цялостни с 10 сантиметра на час, а стената на преливника му е компроментирана. В момента водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши казуса със мощната бликам, с която водата излиза в дерето.

" Рогозен " е един от най-големите язовири в каскадата от 16 изкуствени водоема. Изпомпването се постанова поради проблем в стената на преливника. Укрепват го със скална маса и изпомпват водата в дерето, с цел да не залее обитаемоте места, които се намират в ниското.

До язовира обаче идват доста поданици на пагубно наводнена преди 4 години Мизия. Минават десетки километри, с цел да видят с очите си какво се случва от боязън за личните домове.

До сериозната точка на река Скът остава към 1 метър. Хората със боязън наблюдават водата, която се събира в региона на помпената станция и високото равнище на река Огоста, която може да подпре Скът и това да качи нивото. Проблем са още продължаващото снеготопене и дъждът, който вали от сутринта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР