Наводнения, урагани, суша: климатичните промени ли са виновни за зачестяващите

...
Наводнения, урагани, суша: климатичните промени ли са виновни за зачестяващите
Коментари Харесай

Климатичните промени ли са виновни за екстремното време? Проверка на фактите.


Наводнения, урагани, суша: климатичните промени ли са отговорни за честите естествени произшествия? Ние проверихме обстоятелствата:

в доста елементи на северното полукълбо зачестяват случаите на. Такъв е казусът в някои региони на Германия и Австрия, където валежи предизвикаха тежки наводнения. В Хималаите пък от седмици валят мусонни дъждове, които единствено в Пакистан предизвикаха гибелта на към 1000 души.

За тези рискови метеорологични феномени бързо се намира пояснение: отговорни са климатичните промени. Вярно ли е това обаче?

" Винаги е на честотата и интензивността на такива феномени ", споделя Сьоуке Филип от Кралския нидерландски метеорологичен институт.

Въпросът е дали тяхното въздействие в действителност е толкоз огромно, колкото го показват медии, политици и екоактивисти. Понякога то се Дъждовни води ревизира обстоятелствата.

Причиняват ли климатичните промени поройни дъждове и горещи талази?

" Природните произшествия постоянно са разследване от доста и разнообразни фактори. Освен естествени, аргументите могат да бъдат и породени от индивида ", споделя климатоложката Фридерике Ото от Кралския лицей в Лондон. Например при наводненията, причинявани от значителни превалявания, това може да са обезлесяването и застрояването на обширни площи, само че също по този начин и световното стопляне, добавя тя.
Редакцията предлага
Затоплянето на Земята обаче не може да е единствената причина за рисковото време. Доколко съществува такава причинна връзка зависи от типа на съответния естествен феномен, споделя още Ото. " При наводненията и засушаванията световното стопляне постоянно играе доста по-малка роля " (в съпоставяне с други фактори, б.ред.).

Ще рече, че климатичните промени не могат да причинят мощни дъждове, а единствено основават изискванията за това и усилват количествата паднал дъжд. " Атмосфера с топъл въздух може да поеме доста повече влага, което води до по-силни дъждове ", споделя на собствен ред Сьоуке Филип.

Навсякъде ли се усещат еднообразно промените в климата?

" В другите елементи на света отражението е друго ", споделя Филип. Дори едни и същи по своя мащаб естествени бедствия в разнообразни елементи на света могат да се разграничават по породените вреди. Пресен образец за това са  и тези в южноафриканската провинция Квазулу-Натал тази пролет: злополуката в ЮАР аргументи гибелта на 435 души и остави хиляди без заслон, а при бедствието в Германия и Белгия починаха 220 души.

Ако към 1900-та година вероятността за естествена злополука от подобен мащаб, като наводнението в Германия, е била една на всеки 500 години, то в този момент - заради климатичните промени - тя е повишена от 1,2 до 9 пъти. Ще рече, че през днешния ден такива тежки наводнения можем да чакаме на всеки 56 до 400 години. Освен това те биха били с 3 до 19 % по-интензивни, в сравнение с преди 120 години.

Що се отнася до Квазулу-Натал, там вероятността за поройни дъждове като тези от април т.г. се е нараснала двойно по отношение на 1900-та, а интензивността им би била с 4 до 8 % по-висока, в сравнение с в случай че климатът не се беше трансформирал.

Могат ли да се предсказват бъдещи естествени произшествия?

Точните прогнози за времето са вероятни единствено за няколко дни напред. Паралелно с увеличението на периода на прогнозата нараства и нейната неправилност. Времето е прекомерно безредно, в същинския смисъл на това разбиране, с цел да се вършат точни прогнози за по-дълги интервали от време, споделя в тази връзка Ото.

" Това, което може да се предвижда, е честотата на избрани атмосферни условия или упования за температурни стойности или превалявания ", показва тя. С повишението на температурата обаче се покачва и вероятността от такова време, което може да аргументи наводнения, суша и други рискови естествени феномени, показва още експертката.

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР