Наводнение в Либия: Къщата на кмета на Дерна изгоря при протести

...
Домът на кмета в либийския град Дерна беше изгорен до
Коментари Харесай

Домът на кмета в либийския град Дерна беше изгорен до основи, докато стотици протестиращи искаха отговори за последно катастрофалното наводнение от седмицата.

Те се събраха в понеделник вечерта в забележителната джамия Сахаба в града, като мнозина скандираха за уволнение на висши служители в източното правителство на Либия.

Целият градски съвет на Дерна вече е разпуснат.

Повече от 10 000 души са официално изчезнали след две стари и разрушени язовири се спукаха, наводнявайки града.

Според ООН се знае, че са загинали близо 4000 души.

Телата са оставени неузнаваеми от наводненията в Либия Защо наводненията в либийското пристанище бяха толкова катастрофалниAfrica Live: Актуализации за тази и други истории от континента

Домът на кмета на Дерна, Абдулменам ал-Гаити, се превърна във фокусна точка за гнева на хората .

Жителите казват, че не са били достатъчно предупредени от властите, които според тях трябва да са знаели, че идва огромно количество валежи.

Те казват, че също са получили предупреждение да останат вкъщи, вместо да им е казано да се евакуират, въпреки че официални лица отричат ​​това.

След свалянето на дългогодишния лидер Муамар Кадафи, Либия е разкъсвана от борби за власт и в момента има две правителства – едно, признато от ООН, базирано в Триполи, и друго в източната част на страната, подкрепяно от военачалник Генерал Халифа Хафтар.

Той нарече наводнението природно бедствие, но много анализатори не са съгласни, казвайки, че източното правителство не е успяло да поддържа язовирите въпреки предишните предупреждения за тяхната крехкост условие.

Във вторник, ден след протестите, министър в правителството на Източна Либия обяви, че всички журналисти са били помолени да напуснат Дерна и ги обвини, че възпрепятстват работата на спасителните екипи.

В допълнение към голямата международна помощ, части от Либия, където доскоро милициите се биеха помежду си, сега изпращат доброволци и техните собствени лични превозни средства с храна, вода, лекарства и постелки.

Но демонстрантите казват, че се нуждаят от повече помощ.

И като най-важните им вещи са отнесени край водата, те също искат съоръжения за обработка, създадени, за да заменят изгубени паспорти и документи за самоличност.

Митингът в понеделник беше най-големият, наблюдаван след наводненията и има предполага, че има известна институционална подкрепа.

"Мястото на протеста, джамията Сахаба, обикновено е отцепено като част от спасителната зона - така че как така всички изведнъж на цялата публика беше позволено да ходи [там]?" Клаудия Газини от Международната кризисна група в Либия каза пред BBC Newsday.

„Това ме кара да мисля, че това не е непременно просто спонтанен изблик на гняв.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР