Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните

...
Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните
Коментари Харесай

Авиокомпании подвеждат пътниците с цени на билетите

Навлязохме в сезона на дейните пътувания. Често хората употребяват промоционалните цени на самолетните билети. Оказва се обаче, че има самолетни компании, които заблуждават пасажерите с цените на полетите. Възможно ли е да намерим билет по-евтино макар уверението, че сме резервирали на най-ниската допустима цена? И по какъв начин да запазим място за аероплан най-изгодно, без да бъдем заблудени – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката " На твоя страна ".

Сигнали на пасажери за нелоялни практики при запазване на самолетни билети доближават до контролните органи на Летище София през последните седмици. През предходната година всяка пета тъжба в Европейския потребителски център е обвързвана с проблем при въздушния превоз.

Освен проблеми при резервацията на полет пасажерите се оплакват и от закъснения, анулация на полети, изгубен или развален багаж и отхвърлен достъп до самолета.

Докато преглежда цените на самолетните билети до Лисабон, потребителят Магдалена Иванова попада на атрактивна оферта за полет.

" 2 билета на най-ниска цена " незабавно ги закупих. В момента, в който видиш " най-ниска цена " те предизвика да реагираш на момента. Импулсивно да закупиш това, което виждаш “, описа Магдалена.

Така тя купува двата билета за 720 лева Няколко дни по-късно, до момента в който още веднъж преглежда офертите в уеб страницата на превозвача, открива, че " най-ниската цена " в действителност не е била толкова ниска.

" С изненада открих, че билетите за двама души са с 270 лева по-евтини. Доста се учудих.  Почувствах се много разочарована “, сподели Магдалена.

От самолетната компания изясняват, че няма машинация, тъй като цената на билетите в действителност е била най-ниска, само че към съответния миг на резервация. И обяснението им е просто.

" Цената на самолетния билет е извънредно динамична. Промени могат да настъпят всяка една секунда “, заяви Ванина Хаджиева от компания за онлайн резервации.

Как ще се приберат у нас българите, блокирани на летището в Рим?

Трябва човек да има опит или да изследва добре, без да се подвежда от внушението " ниска цена “. Защото, дори да получим заричане за най-ниска цена на полета след час или ден  разнообразни фактори могат да я тласнат още надолу, изясняват специалисти в сектора. Най-вече поради промоции на превозвача или заради внезапни промени в динамичността на запълване на местата в самолета.

" Може да стане по този начин, че самолетната компания да вижда, че датата наближава и да пусне по-ниски цени,за да изпълни самолета. Могат да се освободят места. Да сме резервирали билет, само че не го плащаме и в този момен  аз избавям това място. То се появява още веднъж в система и някой би могъл да го закупи “, поясни Ванина Хаджиева.

Това обаче категорично би трябвало да е записано в общите условия на превозвача. А ние в никакъв случай не ги четем при пазаруване на билети. Признават потребителите.

" Когато гледаме уеб страницата е добре да се срещнем какво компанията има поради под " най-ниска " или " най-хубава " цена. В множеството случаи фирмите трансформират цените си непрекъснато и това, че означават една цена като най-ниска значи, че би трябвало да погледнем каква е дефиницията на съответната компания за това “, добани  Игнат Арсенов от Европейски потребителски център.

Според специалисти в отбраната на потребителите обаче  обещанието за " най-ниска цена " е подвеждащо, в случай че след покупката билетът стане още по-евтин.

" Може да има илюзия на потребителя, само че единствено при положение, че се потвърди, че към този сегашен миг  е имало по-ниски цени, а не на идващия ден или идващия месец. В този случай би трябвало да се реши дали има нарушаване ", сподели още Игнат Арсенов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР