Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните

...
Навлязохме в сезона на активните пътувания. Често хората използват промоционалните
Коментари Харесай

Авиокомпании подвеждат пътниците с цени на билетите

Навлязохме в сезона на дейните пътувания. Често хората употребяват промоционалните цени на самолетните билети. Оказва се обаче, че има самолетни компании, които заблуждават пасажерите с цените на полетите. Възможно ли е да намерим билет по-евтино макар уверението, че сме резервирали на най-ниската допустима цена? И по какъв начин да запазим място за аероплан най-изгодно, без да бъдем заблудени - отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ".

Сигнали на пасажери за нелоялни практики при запазване на самолетни билети доближават до контролните органи на Летище София през последните седмици. През предходната година всяка пета тъжба в Европейския потребителски център е обвързвана с проблем при въздушния превоз.

Освен проблеми при резервацията на полет пасажерите се оплакват и от закъснения, анулация на полети, изгубен или развален багаж и отхвърлен достъп до самолета.
Докато преглежда цените на самолетните билети до Лисабон, потребителят Магдалена Иванова попада на атрактивна оферта за полет.

„ 2 билета на най-ниска цена " незабавно ги закупих. В момента, в който видиш „ най-ниска цена " те предизвика да реагираш на момента. Импулсивно да закупиш това, което виждаш ", описа Магдалена.

Така тя купува двата билета за 720 лева Няколко дни по-късно, до момента в който още веднъж преглежда офертите в уеб страницата на превозвача, открива, че „ най-ниската цена " в действителност не е била толкоз ниска.

„ С изненада открих, че билетите за двама души са с 270 лева по-евтини. Доста се изненадах. Почувствах се много разочарована ", показа Магдалена.

От самолетната компания изясняват, че няма машинация, тъй като цената на билетите в действителност е била най-ниска, само че към съответния миг на резервация. И обяснението им е просто.
„ Цената на самолетния билет е извънредно динамична. Промени могат да настъпят всяка една секунда ", съобщи Ванина Хаджиева от компания за онлайн резервации.

Трябва човек да има опит или да изследва добре, без да се подвежда от внушението „ ниска цена ". Защото, даже да получим заричане за най-ниска цена на полета след час или ден разнообразни фактори могат да я тласнат още надолу, изясняват специалисти в сектора. Най-вече поради промоции на превозвача или заради внезапни промени в динамичността на запълване на местата в самолета.

„ Може да стане по този начин, че самолетната компания да вижда, че датата наближава и да пусне по-ниски цени,за да изпълни самолета. Могат да се освободят места. Да сме резервирали билет, само че не го плащаме и в този момен аз избавям това място. То се появява още веднъж в система и някой би могъл да го закупи ", разясни Ванина Хаджиева.
Това обаче категорично би трябвало да е записано в общите условия на превозвача. А ние в никакъв случай не ги четем при пазаруване на билети. Признават потребителите.

„ Когато гледаме уеб страницата е добре да се срещнем какво компанията има поради под „ най-ниска " или „ най-хубава " цена. В множеството случаи фирмите трансформират цените си непрекъснато и това, че означават една цена като най-ниска значи, че би трябвало да погледнем каква е дефиницията на съответната компания за това ", добани Игнат Арсенов от Европейски потребителски център.

Според специалисти в отбраната на потребителите обаче обещанието за „ най-ниска цена " е подвеждащо, в случай че след покупката билетът стане още по-евтин.

„ Може да има илюзия на потребителя, само че единствено при положение, че се потвърди, че към този сегашен миг е имало по-ниски цени, а не на идващия ден или идващия месец. В този случай би трябвало да се реши дали има нарушаване ", сподели още Игнат Арсенов.
Източник NOVA

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР