Навлизайки във втората половина на 2020, имаме малка надежда, че

...
Навлизайки във втората половина на 2020, имаме малка надежда, че
Коментари Харесай

Руска медия, сочена за проводник на Путин: Хората излизат на улицата в цял свят да се борят за достойнство

Навлизайки във втората половина на 2020, имаме дребна вяра, че бедствията ще приключат тази година. Възможно е да влизаме в един от най-съдбовни и изпълнени с катаклизми интервали в историята на човечеството, се споделя в обява на " Раша Тудей " (RT).
Припомняме, че на Запад медията е с известност на източник на подправени вести и непосредствено подчинена на желанията на Кремъл що се отнася до до момента на обществото с информация. Френският президент Еманюел Макрон обществено я дефинира за " проводник на въздействие " преди 3 години.
" Нараства осъзнаването, че тези сложни времена за човечеството могат да продължат минимум 10 години ", съобщи пред RT Артьом Лукин, доцент по интернационалните връзки в Далекоизточния университет във Владивосток. Според него, чувството за неустановеност пораства с години и " евентуално стартира с световната финансова рецесия през 2008-2009 година ". " До 2020 година обаче имаше вяра светът да се върне на верния път и да откри непоклатимост. COVID-19 отнесе тази вяра, унищожавайки международната стопанска система и нагнетявайки съществуващото напрежение сред ръководещия хегемон (САЩ) и новата суперсила (Китай) ", заключва доцентът.
Мнозина се опасяват. В доста страни, в това число Русия, вирусът към момента се популяризира, убивайки хора с плашещо съвпадане. Дори и да спечелим битката против новия ковид, мегатрендовете в световната политика, които сочат още повече проблеми и безредици, няма да изчезнат, те единствено ще се засилят, продължава доцентът. Опитвайки се да заключи персоналните си страхове, Лукин отбелязва, че като политолог следи най-малко четири мегатренда.
Разделени общества
Руският доцент си напомня диалог със своя съветска колежка във Владивосток преди няколко години. Тя се оплакала, че се усеща като живееща в страна с няколко паралелни общества, а не едно и че членовете на тези общества приказват доста разнообразни езици и застават зад разнообразни полезности. Разбира се, сред народите постоянно е имало разделяне. Но като предписание доминираше общественост на полезности и вярвания, а съперничещите групи бяха повече или по-малко маргинализирани.
Днес общественият консенсус наподобява е по-скоро изключение, в сравнение с предписание. По целия свят се оповестява за спорове, които постоянно разделят обществата на противоположни фракции. Основното разделяне се основава сред лагерите на обществения консерватизъм и нативизъм и последователите на прогресивно-либералните полезности.
Масови въстания
На 25 май 2020 година афроамериканецът Джордж Флойд беше погубен в Минеаполис от бял служител на реда. Смъртта му провокира всеобщи митинги, които бързо се разпространиха в Съединени американски щати. В съветския източен град Хабаровск регионалният шеф Сергей Фургал беше задържан на 9 юли по обвиняване в скрит план за ликвидиране на бизнес противници през 2004 и 2005 година Фургал незабавно бе трансфериран в Москва и затворен. Арестът му провокира две седмици всеобщи митинги в Хабаровск, дребен недодялан град на границата с Китай. Десетки хиляди хора, които се причислиха към митингите в поддръжка на Фургал, считат, че същинската причина за ареста му е безапелационната победа над претендента на Кремъл на изборите през 2018 година за губернатор и последващият му отвод да се съобщи на диктатурата в Москва, изяснява Лукин.
Протестите в Хабаровск поради ориста на известния локален водач даже не са покрай мащаба на расовите митинги в Съединени американски щати. И за разлика от Съединени американски щати, митингите в Източна Русия до момента бяха мирни. Те обаче имат нещо общо - хората в Съединените щати, Русия и други страни се опълчват на огромните опасности от COVID-19 и излизат на улицата в търсене на достолепие. Много хора стачкуват против това, което считат за структурна неправда и надменност на управляващите. В последна сметка те стачкуват против отчуждението сред ръководещата класа и елементарния народ, сред институциите на властта и ръководените. Протестът е част от световна вълна от национални безредици, която се разраства от десетилетие, започвайки от Арабската пролет и придвижването " Окупирай Уолстрийт ". Победата на Тръмп през 2016 година, сходно на Брекзит, може да се преглежда като част от световно въстание против актуалните елити.
Край на хегемонията и свят без кормило
Едновременно с вълненията във вътрешната политика в доста страни, интернационалната система също претърпява тектонични промени. " Пакс Американа " или " интернационалният демократичен ред " се разпада. Само преди няколко години изглеждаше, че рухването на американската световна надмощие би могло да бъде избегнато. Днес няма доста хора отвън американското държавно управление, които имат вяра, че " Пакс Американа " може да бъде избавен. Дори в случай че Джо Байдън замести неконтролируемия Тръмп в Белия дом, дните на американско превъзходство са преброени, счита Лукин. Перифразирайки руския революционен водач Владимир Ленин, Лукин декларира пред РТ, че Вашингтон не може да владее и ръководи по остарелия метод, тъй като по-голямата част от света към този момент не желае да живее по остарелия метод.
Кога ще завърши хегемонията в Съединените щати, кой по-късно ще наложи закон и ред? Все още няма отговор на този въпрос. Въпреки съмненията във Вашингтон, няма достоверни доказателства, че възходящата суперсила Китай в действителност желае да бъде международен служител на реда. Но едно е ясно. Вакуумът на ръководството ще докара до още по-голям безпорядък в световната политика.
Предупреждение за война
Лукин написа, че през есента на 2014 година е загатнал за опцията за Трета международна война към 2030 година, която би зародила заради спор сред Съединени американски щати и Китай. Шест години по-късно Лукин е направил две корекции в този текст. Първо, войната сред Съединени американски щати и Китай е освен допустима, само че съвсем неизбежна. Второ, обстановката, предшестваща спора сред Съединени американски щати и Китай, няма да наподобява на света от началото на XX век, преди Първата международна война, с бърз прогрес, дал име на този интервал " първата епоха на глобализацията ". Вместо това, атмосферата през 2020-те ще бъде по-подобна на 30-те години на предишния век, когато международната стопанска система беше в криза, а властническите и нетоталитарните режими бяха във напредък. Най-важният въпрос обаче е дали войната сред Китай и Съединени американски щати ще бъде относително лимитирана. Ако не, може ли да докара до световен пожар и да притегли други играчи като Русия, Индия, Япония и Европа?
В историята на човечеството в никакъв случай не е имало липса на спорове за полезности и власт, както в обществата, по този начин и сред тях, написа Лукин. Но актуалният миг е неповторим заради възхода на няколко дълбоки и избухливи обществени несъгласия едновременно, със опасност от пандемия и изменение на климата на назад във времето. Китай е може би най-големият остров на относителна непоклатимост в международната стихия, което още веднъж подхранва подозрения, че Пекин ще се опита да се трансформира в скелет на световната мощност. С течение на времето актуалните несъгласия и спорове ще се движат по собствен метод и ще бъдат позволени. Ще бъде основан нов баланс. Въпреки това, до момента в който това не се случи, ще живеем в доста забавни времена. " Възбудата, а не страхът и безпокойството, би трябвало да бъдат главното въодушевление на нашата епоха ", споделя Артьом Лукин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР