Навлизането във високите ешелони на професионалния футбол не е лесна

...
Навлизането във високите ешелони на професионалния футбол не е лесна
Коментари Харесай

От блогър до Лига Европа и отвъд: необичайната треньорска кариера на Рене Марич

Навлизането във високите ешелони на професионалния футбол не е лесна задача. Това се отнася както за футболистите, по този начин и за треньорите. Конкуренцията е жестока, а местата под слънцето не напълно безкрайни. Модерният информативен свят обаче може би към този момент дава и опция за раждането на най-налудничави истории за триумф и кариерно издигане в какви ли не сфери, по какви ли не способи. Футболът не прави изключение, представяйки ни историята на един млад австрийски експерт с хърватски корени, който като че ли отникъде завладява нечувани висоти.

Името му е Рене Марич и понастоящем той е помощник треньор в елитния немски отбор Борусия Мьонхенгладбах – най-младият помощник в цялата Бундеслига със своите едвам 27 години. На мнозина може би припомня за небезизвестния треньор на Република България Лайпциг Юлиан Нагелсман, който е едвам на 32 и към този момент кара следващ сезон като треньор Бундеслигата. Контекстът обаче е различен.

Марич израства и стартира да тренира футбол в дребното австрийско селце Ханденберг, намиращо се на 30 километра от Залцбург. Активната му футболна кариера обаче по този начин и не продължава дълго – още на 15 той се отхвърля, след второ разкъсване на кръстните връзки на коляното. Вместо да се отчайва обаче Марич продължава да се отдава на това, което обича по нов метод. На 17-годишна възраст той става треньор на групировката до 11-годишна възраст в аматьорския ТСВ Ханденберг.

 Рене Марич
източник: Getty/Gulliver images
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР