Навлизането в есенния сезон и прибирането на тазгодишната реколта форсира

...
Навлизането в есенния сезон и прибирането на тазгодишната реколта форсира
Коментари Харесай

Бум на сделки със земеделска земя

Навлизането в есенния сезон и прибирането на тазгодишната годишна продукция форсира сделките на аграрни земи в страната. Собственици на парцели, които са решили да се разделят с част от активите си, изкараха за обмен нови ниви в разнообразни землища. Според систематизираните данни на брокерите на недвижими парцели, все още за продажба са оповестени към 870 хиляди дка земя в цялата страна. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя, надвишава 58 хиляди души.

Една от най-честите аргументи за продажба на земеделска земя е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания. Това излиза наяве от изследване на настройките на притежателите на поземлени активи, направено от водещата компания в бранша „ Агрион “. Съществен е и делът на наследниците, които се вземат решение на договорка, в случай че им следва придобиване на различен парцел.

Притежатели на аграрни парцели в България са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години, със междинни за страната приходи, за които продажбата на парцел е най-бързият и сигурен метод да обезпечат нужните им пари за непредвидени разноски. Голяма част от тях са склонни да продадат част от парцелите си, вместо да теглят заем от банка и да натрупат отговорности. Процедурата при продажба е доста по-бърза и опростена, и икономисва много разноски на притежателите.

 agrion_web Средният размер на притежаваната земя у нас е към 20 дка земя, като притежателите й живеят най-вече в столицата или другите огромни градове, сочат данните на „ Агрион “. Терените са им в отдалечени региони, постоянно над 100 км разстояние от местоживеенето им, а парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници, които постоянно водят правосъдни разногласия между тях. Голяма част от притежателите на земеделска земя имат други специалности и нямат интерес и предпочитание да се занимават със земеделие.

Проучването на „ Агрион “ демонстрира, че част от притежателите са оставили земята си да пустее и не я развиват по никакъв метод. Според формалните данни на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС), през 2018 година се е нараснал размера на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За съпоставяне преди година изоставените имоти са били с над 16 хиляди декара по-малко. Най-висок е процентът на необработваемите земи в Плевенско, Врачанско, Благоевградско и област Пловдив.

Анализът на „ Агрион “ демонстрира, че най-важните фактори избора на покупател са сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя избират евентуалният покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл. Според специалисти една от аргументите е, че компанията предлага безвъзмездна оценка на земеделските земи. Собствениците на парцели могат да изискат оферта или да заявят безвъзмездна оценка на земите си на адрес или във всеки един от районните офиси на земеделското сдружение.

„ Основната ни цел е спомагаме за развиването на съвременно и дейно българско земеделие, в което даже и притежателите на дребни имоти имат опция да осребрят активите си на добра цена “, споделиха от „ Агрион. Техните специалисти, които са с дълготраен опит, са подготвени да спомагат с юридическа и комерсиална помощ и да приготвят цялата нужна документи за продажба.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР