Навлизането на генерични медикаменти е намалило разходите на Националната здравно-осигурителна

...
Навлизането на генерични медикаменти е намалило разходите на Националната здравно-осигурителна
Коментари Харесай

Всеки лев спестен на НЗОК от генерици е 5.70 икономия за пациента

Навлизането на генерични лекарства е понижило разноските на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) с 18% или с към 10 млн. лв. при медикаментите за сърдечно-съдови болести от групата на сартаните в интервала 2005-2016 година. Далеч повече икономии обаче тяхното нахлуване носи за пациентите, защото 1 икономисан лев от разноските за реимбурсиране на НЗОК е съпроводен от към 5.70 лева икономисване при потребителските доплащания. Това демонстрира разбор на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Генериците са еккивалент на истинските медикаменти, които други компании стартират да създават след приключването на съответния патент.

Експертите са анализирали точно групата медикаменти за сърдечно-съдови болести, защото те са водеща причина за смъртност у нас, а медикаментите са един от главните лостове за възстановяване на живота на хронично болните. Сега НЗОК покрива 25% от цената на тази група медикаменти, а останалото доплащат пациентите.

Здравният икономист Аркади Шарков изясни, че при предимствена приложимост на генерични медикаменти разноските на НЗОК за тази група лекарства биха намалели с 43 000 лв. за 2016 година, а доплащанията на пациентите за тях с 2 млн. лв.. През 2016 година разходът на НЗОК за реимбурсиране на тези лекарства е 3.4 млн. лева, до момента в който доплащанията от пациентите за към 19.6 млн. лева или 5.7 пъти по-високи спрямо държавния разход.

За 2017 година биха били спестени 23 хиляди лв. на НЗОК и 2.3 млн. лв. на пациентите.

Това би станало, в случай че лекарите предпочитано изписват генерични лекарства, без да са въведени експлицитни регулации като генерично заменяне и така нататък

Резултатите от проучването удостоверяват заключенията от предишни разбори, като този на Световната банка от 2015 година, както и на положителните практики от страните в Европейски Съюз, че прогенеричната политика понижава доста разноските за лекарства.

В същото време спестените разноски на НЗОК могат да се употребяват както за ограничение на растежа на лекарствения ѝ бюджет, по този начин и за увеличение на % реимбурсация в съответната лекарствена група – по този начин да вземем за пример в групата на сартаните той може да бъде повишен от 25% на 50% или на 75%.

Двойно повече медикаменти против 50% по-малко разноски

Анализът демонстрира, че без особени ограничения за поощряване на прогенеричната политика, единствено от навлизането на генерични медикаменти на пазара, бюджетът на НЗОК е омекотен доста, а търсенето им от хората се усилва.

Положителният резултат върху бюджета на НЗОК се показва в това, че на фона на непрекъснато увеличаващо се търсене – закупените количества през 2016 година са над 3 пъти повече спрямо 2008 година, разноските за реимбурсирането им са с към 25% по-ниски. При над двойно по-високо реимбурсирано количество през 2016 година спрямо 2009 година разноските на касата понижават с близо 50%.

Едно от вероятните пояснения е конкуренцията на този пазар – до момента в който през 2009 година НЗОК реимбурсира 11 лекарствени продукта от групата на сартаните, през 2010 година те са 17, а през 2016 година – 81.

Сама по себе си конкуренцията не е задоволителна обаче, с цел да окаже такова въздействие върху пазара, защото тя следва да е съпроводена и от смяна на потребителските привички. Именно такова “напасване” на потребителските привички се следи и след 2006 година от ден на ден консуматори се насочват към по-евтините генерични медикаменти.

Докато през 2005 година 90% от закупените лекарства от групата на сартаните са били оригинали, през 2007 година към този момент 60% са генерици и 40% - оригинали.

Спестяването на средства може в допълнение да се усили при използване на амбициозна прогенерична лекарствена политика, за каквато се афишират множеството партии в предизборните си стратегии.

Как е в Европа?

Различните страни членки в Европейски Съюз имат диференциран метод към генеричните лекарства. В някои страни тази политика е залегнала изцяло и се поддържа от всички заинтригувани страни (лекари, пациенти и фармацевти) – това са Холандия, Швеция, Германия, Франция и Белгия. Посочените страни са с един от най-високите приходи на човек от популацията в Европа, като през 2016 са основали 47% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз. С цел да се пестят средства в здравните им системи и надлежно да се усилят покритието и достъпът до лекарства, те ползват разнообразни политики за промоция на генеричните лекарства.

В Германия бюджетът на лекарите е привързан с предписването на генерични лекарства, а във Англия е въведено определяне по Международно непатентно название (INN). В Дания разчитат на генерично заменяне, в което датската организация по медикаментите взема решение кои генерични медикаменти са подобаващи за това, след което аптеките би трябвало да дават на пациента продукта с най-ниска цена, в случай че лекарят и/или пациентът избира различен артикул.

Пазарът на генерични лекарства в Европа образува към 40% от размера на общия пазар на медикаменти в брой опаковки. Присъствието им е най-силно изразено в Германия, където по данни за 2014 година образуват към 73% от пазара на лекарствени артикули, следвани от Англия - 66% и Франция - 41%.

Според проучване на Европейската комисия междинните цени на медикаментите са намалели с към 20% в първата година след отпадането на патента за произвеждане на истинското лекарство, а през втората година с още 25%. Европейска комисия обръща внимание на това, че динамичността в цените варира съгласно страните и съгласно медикаментите, като в някои страни се вижда и понижение на цената с до 80-90% няколко години след навлизането на генеричните лекарства на пазара.

Според калкулации на IMS Health от 2015 година основаната директна конкуренция вследствие на генеричното нахлуване на европейския пазар на медикаменти е довела до икономисване на към 100 милиарда евро.

В умозаключение анализаторите от ЕКИП показват, че провеждането на прогенерична политика зависи от няколко предпоставки, измежду които са провеждането на осведомителни акции, които да изясняват на лекари и фармацевти резултатите от нея, въвеждане на електронна рецепта и довеждане докрай на напъните за въвеждане на електронно опазване на здравето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР