Навлизаме в най-кървавата фаза на войната, затова преговорите са изключително

...
Навлизаме в най-кървавата фаза на войната, затова преговорите са изключително
Коментари Харесай

Димитър Гърдев: На Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли основното население

" Навлизаме в най-кървавата фаза на войната, по тази причина договарянията са извънредно значими. Дори да не са на по-ниско равнище и да няма индикация за привършване на спора. Вече в Украйна навлиза главната формация, съветската войска напредна, до момента виждахме навлизането на предния отряд ".

Това съобщи пред БНР интернационалният специалист и посланик Димитър Гърдев, ръководител на комисията по външна политика в 46-ото Народно заседание. Според него на Киев ще му бъде даден ултиматум да се изтегли главното население, което Русия е правила и в Сирия.

" Това ще бъде един интервал от 1-2 дни, в които ще бъде дадена опция цивилните жители да изоставен града. Нямам никаква увереност, че самите бранители ще освободят тези коридори, тъй като в Киев беше назначен генерал-губернатор, боен, който иззема властта на кмета Кличко. Този генерал-губернатор беше началник на Майдана през 2014 година. От двете страни има сгъстяване на позициите и една доста огромна заплаха за тотално клане. Затова договарянията са извънредно значими ".
" Ще живеем в радикално друга конюнктура с Русия. Това, което беше, няма да се върне обратно. Това (инвазията в Украйна) е безспорна експанзия ", счита дипломатът.

Той акцентира, че в Европа би трябвало да има някаква система за сигурност:

" ОССЕ е блокирана, последната седмица в ПАСЕ делегацията на русия беше блокирана. В Организация на обединените нации резолюцията, импортирана от Запада, беше блокирана от Русия - с право на несъгласие, и " въздържал се " Китай. И това е интернационалната система за сигурност. Всички от механизмите ѝ се оказаха безусловно неефективни. Това значи, че живеем в свят, в който нямаме спирачка пред една експанзия, пред това една огромна страна, с военна мощност, да постанова своята воля над всички останали ".

Гърдев акцентира, че рисковото за България е този казус да не бъде пренесен към една прилежаща страна, " където има един доста нестабилен началник, който влиза понякога в съюз с Русия, който приказва, че би трябвало да има възобновяване на Османската империя ":

" България би трябвало да се стреми да се възвърне системата за сигурност, с цел да имаме гаранция, че никой няма да взема решение с правото на силата какво ще се случва с по-малките страни ".По думите му Европа би трябвало да влезе в ролята си на независим състезател в новата система за сигурност:

" В Европа също има нуклеарни страни, Франция развива нуклеарните си сили, без значение от НАТО ".

Международният специалист акцентира, че когато се приказва за същински съюз сред Русия и Китай, би трябвало да се следи компонентата " военно-политически съюз ", какъвто сега не се случва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР