Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна

...
Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Ако не спазваме мерките, нещата ще бъдат безконтролни след месец

Навлизаме в интензивна фаза на разпространяване на тази втора вълна на ковид, за която приказваме. Очевидно тя към този момент е почнала в целия свят, в това число България. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия акад. Богдан Петрунов.

По думите му, нещата стават доста съществени, което надълбоко го смущава като доктор, изключително и във връзка умрелите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на болестта, няма различен метод, акцентира акад. Петрунов.

Апелирам към всички жители - апелирам ви, внимавайте доста да не стане по този начин, че да няма кой да ви лекува. Имам възприятието, че всички най-спокойно си вървят без маски, улиците и заведенията са цялостни. Относно подозренията на някои дали въобще съществува ковид, ученият съобщи - има хора, които не имат вяра, че земята е кръгла, само че ние не можем да се съобразяваме с подобен вид хора. Едва когато стигне това до тях, тогава схващат, че съществува. Моля да се съобразяваме с ограниченията на здравното министерство, тъй като нещата ще бъдат безконтролни след към месец, в случай че продължаваме по този начин, прикани ученият.

Това, което се прави от нас като ограничения, стратегия, тактика за битка с ковид, подхожда на всички ограничения и тактики в международен проект. Само че, те не се съблюдават - това е огромният проблем, сподели Богдан Петрунов.

Грипната зараза ще е някъде декември - януари и тя ще усложни още повече обстановката, счита специалистът. Аз предлагам горещо да се сложи противогрипна ваксина и то освен при възрастните хора, само че и при децата. Фактически, ние сега нямаме нищо против ковид - медикаментите, за които приказваме, оказват помощ, само че те не са характерно лекуване против ковид. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, само че се оказа, че няма толкоз потребно деяние, съобщи той.

Акад. Петрунов изясни, че лекуването на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп от ковид е осъществено с моноклонални антитела, основани лабораторно. Те са ориентирани към разнообразни елементи на вируса, които блокират дейностите му и това е бъдещето. Това лекуване ще стане допустимо за всички, само че сега е доста скъпо. То е кардинален метод към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава същинско решение на въпроса, счита акад. Петрунов.

Надявам се, че следващата година ще имаме качествена ваксина, добави той.

Компанията " Астра Зенека ", която създава ваксина в Европа, в този момент предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде доста ефикасна, предвижда ученият.

Базирайки се на публикация в международното научно списание " Сайънс ", акад. Петрунов изясни, че не можем да разчитаме доста на груповия имунитет.

Малко хора развиват антитела, с цел да се доближи 70-80% от популацията да има имунитет и да се спре разпространяването на ковид. Затова заключението е, че в случай че не пристигна ваксина, ние няма да можем да достигнем опциите на този групов имунитет, изясни той.

Като алерголог, ученият съобщи, че хората с кожни алергии са изложени на риск поради всеобщото потребление на дезинфектанти и непрекъснатото миене със сапун, което води до екземи. Разбира се, хората с дихателни алергии са изложени на най-голям риск поради нарушаванията в техния бял дроб.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР