Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията. Най-големият проблем са

...
Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията. Най-големият проблем са
Коментари Харесай

Щабът: Специалистите от доболничната помощ и студентите да помогнат на първа линия |

Навлизаме в много сериозна фаза от епидемията. Най-големият проблем са медиците на първа линия. Ще потърсим съдействие от експертите в доболничната помощ. Това сподели на брифинг на Националния действен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той съобщи, че ще упорства кметовете на общини да проведат срещи с шефовете на лечебни заведения и ДКЦ за мобилизирането на експерти от доболничната помощ в лечебните заведения. Днес ще се организира и видеоконферентна връзка шефовете на медицински университети и факултети на която ще се разиска включването на студенти по медицина 6-ти курс на първа линия в лечебните заведения. Това по думите на министъра ще се признава за стаж. Ще бъде поискана помощ и от медицинските колежи за експерти по здравни грижи за компенсиране на недостига от медицински сестри.

1725 са позитивните медици от първа линия досега. Активните случаи са 590. 513 медици се лекуват в домашни условия, 74 са лечебни заведения, трима в интензивни отделения.

Заразените през последното денонощие лекари са 14, 13 са медицинските сестри, 4 са санитари, 4 фелдшери и 10 са други медицински личен състав.

Днес следобяд ще се организира среща с Българската асоциация на притежателите на заведения за търсене на вид за по-ефективни противоепидемични ограничения.

Къде сме по разпространяване на епидемията

България е на 21 място по брой инфектирани на 100 000 души в Европа и на 4 място измежду страните от Балканския полуостров. По индикатора смъртност страната е 9-та в Европа и 4-та на Балканите с 2,24 на 100 000, заяви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

6 области са в алената зона - Благоевград, Габрово, Ботевград, Търговище, Сливен и Шумен. Там инфектираните на 100 000 души надвишават 120. Други 14 области са в оранжевата зона със инфектирани сред 60 и 120 души на 100 000, обясни доц. Кунчев и добави, че има наклонност доста от тях скоро да преминат в най-опасната зона.

Няма основна смяна в броя на хоспитализациите, отчете държавният контрольор и посочи, че позитивна наклонност е относително ниският % тежко заболели и умряли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР