Навикът е и начин на живот. Той е част от

...
Навикът е и начин на живот. Той е част от
Коментари Харесай

Ето как да се отървете от вредните навици

Навикът е и метод на живот. Той е част от нашите разбирания за света и живота, той е нашето държание, мислене, схващане и отношение.

Хората нормално се стремят да подтиснат мислите и възприятията, които ги изкушават към нездравословно държание. Ако желаеме да отслабнем, се опитваме да не мислим за храна, когато сме уплашени, се мъчим да потиснем паниката, и т. н. Но потискането на мислите е мъчно и постоянно има неприятни последствия. Неотдавнашно проучване сортира група студенти, които пушат най-малко по половин кутия цигари дневно, и ги кара да броят по какъв брой цигари са изпушили в продължение на няколко седмици.

През втората седмица някои от студентите били помолени да подтиснат мислите си за пушене. През тази седмица те фактически са пушили по-малко от останалите. За сметка на това нивото им на стрес се покачило фрапантно. През третата седмица на проучването, когато от студентите към този момент не се изисквало да потискат мислите си за пушене, те пушели доста повече цигари от другата група.

И по този начин, какъв е най-хубавият метод да се справите с нежеланите мисли, тъй че да не ограбвате силата на волята си? Психолозите оферират следните решения:

Не се стремете да потискате мислите.

Вместо това:

Замествайте

Решете авансово какво ще помислите, когато мисълта за пушене, сладко или бутонът за наново набиране изникне в главата ви. Когато се усетите, че мислите какъв брой ще е вкусно парчето торта, пробвайте да замените мисълта с такава, която се концентрира върху здравето и отслабването ( “по-хубаво ще е да мога да се събера отново в дънките си, вместо да изгълтам половин шоколадова торта “).

Планирайте

Планирането е ефикасен метод за справяне с изкушенията. Няма потребност да блокирате мислите. Това, от което имате потребност, е да не ги превръщате в дейности. Планирайки авансово тъкмо какво ще извършите, когато изкушаващата мисъл се появи, ще бъде по-лесно да се придържате към задачите си. Например, когато си помислите за цигара, планирайте да дъвчете дъвка или да излезете на открито, с цел да подишате чист въздух. Без значение какъв е проектът ви, той ще прекъсне връзката сред мисълта и поддаването на изкушението. С времето мислите ще изчезнат сами.

Източник: Psychology Today
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР