Навършват се 85 години от рождението на известния тракийски кларнетист

...
Навършват се 85 години от рождението на известния тракийски кларнетист
Коментари Харесай

Георги Пендов създал Садовското хоро посред нощ

Навършват се 85 години от рождението на известния тракийски кларнетист и създател на Садовската национална група Георги Пендов. Музикант, за който си спомнят във всяка садовска къща, където е създавал наслада със свирнята си. По неговите стъпки през днешния ден вървят десетки млади реализатори в Тракия, които на драго сърце извършват музиката, основана от него.

Георги Пендов е създател на фамозната Садовска национална група през 1951 година Първите му учители са неговият татко Димитър и садовският кларнетист Амед, за който доста от по-възрастните садовски фенове на националната музика си спомнят. С най-голяма известност групата се е употребила в Пловдивския, Първомайския и Чирпанския край. Регистрирали са доста записи в Радио София, Радио Пловдив и Радио Стара Загора след 1960 година, а сватбите, войнишките и другите фамилни тържества, на които са свирили, са били безчет.

В групата на Георги Пендов са свирили известни тракийски музиканти като Янко Петров - гъдулка, Атанас Стоев - акордеон, Борис Христев - акордеон, Миньо Георгиев - саксофон, Атанас Вълчев - гъдулка, Крум Янков-акордеон и вокал, певицата Шинка Чотрева и доста други. Сред най-популярните осъществявания на Садовската група са „ Лисиково хоро ”, „ Криво Садовско хоро ”, „ Крушевско хоро ”, „ Садовска ръченица ”, „ Право хоро “. Георги Пендов се смята за бащата на фамозното „ Криво садовско хоро “, което се трансформира в емблема за цяла Тракия, както Бачковското хоро на Първомайската група. Създава го при започване на 60-години, а претекстовете му идват измежду нощ, съгласно брачната половинка му Елена. Веднага го поканили от радиото, с цел да го запише.

" Кларнетът му беше постоянно до възглавницата и когато се сети за нова мелодия, ставаше и започваше да го свири просред нощ, с цел да не я не помни до сутринта ", разказваше неговата брачна половинка, която се спомина преди две години.

Изключително доста уважаваният и канен музикант свири по сватби и събори в Тракия до 1980 година. Отива си от свят на 55-годишна възраст през 1989 година

От две години по концепция на община Садово и читалищното настоятелство в града се организира Национален фолклорен фестивал на името на Георги Пендов. Участват певчески, музикални и танцови групи от общината и региона. Със всяка минала година известността на фестивала пораства и интерес към него демонстрират музикални обединения и от други райони на страната, споделя със удовлетворение кмета на Садово Димитър Здравков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР