Навършват се 59 години от най-опустошителното земетресение в света -

...
Навършват се 59 години от най-опустошителното земетресение в света -
Коментари Харесай

Най-смъртоносното земетресение уби 6000 души в Чили

Навършват се 59 години от най-опустошителното земетресение в света - Голямото чилийско земетресение. На 22 май 1960-а южното крайбрежие на Чили става жертва на трус с магнитуд 9,5 по скалата на Рихтер - най-големия регистриран, откогато се водят сеизмични наблюдаване. Силата му се равнява на 178 гигатона и може да се съпостави с едновременното експлоадиране на 1000 атомни бомби. Жертвите са към 6000, 2 милиона остават бездомни. Щетите са за над 1 милиард $.

По-голямата част от жертвите и разрушенията са провокирани от последвалото го цунами с талази, достигащи височина 25 м.

Опустошенията от гигантския трус се разгръщат надалеч оттатък Южна Америка.

Цунами трансферира Тихия океан и предизвиква безпорядък на Хаваите, Филипините и Япония. Един ден след труса водна стена с височина 5,5 м се стоварва на брега на Хоншу, основния остров на Япония. Загиват близо 200 души.

Чудовищното естествено злополучие, класирано в науката като колосално " възсядане ", се дължи на 1000-километрова линия от плочата Наска, формираща огромна част от дъното на Тихия океан, която се подхлъзва надълбоко под Южноамериканската плоча.

На 22 май, само че през 2012 година, става и земетресението в Перник със мощ 5.6 по Рихтер, при което пострадаха 18 000 жилища в града и общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР