Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски

...
Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски
Коментари Харесай

Прекланяме се пред Васил Левски - 150 години безсмъртие за Апостола

Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се трансформира в легенда. Тези години бележат не гибелта, а безсмъртието на Апостола.

На 18 февруари коленичим още веднъж пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са разнообразни пояснения за това. Дали е възприятието за виновност, че никой на времето не е съумял да го избави в пътя му към София, дали тъй като почитаме повече Възкресението, в сравнение с Рождеството, тъй като след гибелта си Левски възкръсна в националната памет. Един светец, напуснал църквата, бунтовник, проповядващ европейската концепция за съгласие с всички нации, герой за национална независимост, който не се пробва да ограничи свободата на другите, монах и герой против корупцията, както в този момент е съвременно да го назовем, без самият да е подкупен.

През годините Левски е бил блян на най-различни хора, от време на време с противоположни политически възгледи. Братът на алпиниста Христо Проданов от Карлово на времето разказваше, че пред паметника на Левски там са идвали и бранници, и партизани – комунисти и всеки се е кълнял в паметта на Апостола. Самият Христо Проданов на времето потегли и почина, откакто покори Еверест, също с портрет на Левски в себе си.

Въпреки че и в този момент зад някои политици и държавници стои портретът на Левски, той е единствено украса за техните много противоречиви от демократична позиция решения и дейности. И напълно не сме още " чиста и свята република ", както искаше Левски, макар някои техни заявки. И още веднъж имаме дефицит от независимост. Вече се отказахме от всенародната акция да се строи монумент на Левски, само че пък към момента не сме се отказали да оневиним поп Кръстьо за измяната, може би още веднъж от гузна съвест.

Има доста исторически и литературни мистификации и едната от тях е обвързвана със популярната строфа от стихотворението на Христо Ботев за Левски. Изследователят на творчеството на Ботев Илия Тодоров твърди, че достоверната строфа за бесилото в стихотворението " Дякон Васил Левски " не е " виси на него със страшна мощ ", а " Със страшна мощ зимата пее свойта зла ария ". Това е станало поради дислокиран куплет и пунктуация в по-късната редакция на стихотворението от Захари Стоянов и по този начин потегля като хвъркат израз, трансформирал се в образец.

Едва ли можем да отсеем всичко привнесено в облика на Левски, а и изобщо в нашата история и литература, само че по този начин или другояче Левски си остава най-великият българин. А защо ни би трябвало – всеки може самичък да си отговори, както споделя проф. Генчев в тази далечна за нас 1987 година – само че не с цел да споделяме на децата – не чупи тази скамейка, тъй като Левски не би я счупил. " Защото той е един народен капитал, който обхванат в историческата памет и в националното схващане, основава национално самочувствие, основава благоприятни условия да забележим кое е неприятното и положителното, основава ни благоприятни условия като персони да се съпоставим, като народ да се съпоставим. Това е огромното измерение на Левски ", споделя проф. Николай Генчев в един документален филм от 1987 година – " Левски и ние ".

Васил Левски е хванат на 27 декември 1872 година при Къкринското ханче. И до през днешния ден не е потвърдено кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого тъкмо са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски построява отбраната си на основите на правата на християните, съгласно турския Хатихумаюн, с цел да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от активността на Димитър Общи, с цел да избегне престъпни обвинявания. Смъртната присъда е издадена на 14 и е доказана на 21 януари 1873 година Процесът приключва, а съгласно историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функционалностите на съд, което е неприемливо по законите на самата империя. 60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 година, само че обичайно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР