Навършват се 143 години от началото на Априлското въстание. По

...
Навършват се 143 години от началото на Априлското въстание. По
Коментари Харесай

Изложба посветена на Априлското въстание показва бургаското участие в бунта

Навършват се 143 години от началото на Априлското въстание. По този мотив на 19 април в Историческия музей в Бургас, ще бъде експонирана галерия на тематика „ Априлското въстание от 1876 и присъединяване на революционери от Бургаския край в него “. Освен експонати от фонда на музея, присъстващите ще могат да се срещнат с исторически обстоятелства, които демонстрират какъв принос са имали обособени персони от Бургаски район в тези героични събития.
Историците от дълго време са нарекли революционните събития от пролетта на 1876 година - връх на национално-освободителните битки на българите по време на Възраждането. Начало е обещано в Копривщица и Панагюрище, а след това и в останалите селища, които се включват в протеста на българите. Желанието е да се реализира фантазията за единна, свободна и мощна България. Тя трансформира въстанието в радостно събитие, провокира сълзи на благополучие. Великите сили схващат, че има такава страна, че хората, които живеят в нея не желаят да са плебеи. Априлското въстание подтиква държавните управления на доста страни в Европа да търсят решение на Източната рецесия.
Тези велики събития от историята на България би трябвало да се знаят от младежите, настояват историци от Бургас. По този мотив те канят в музея всички, които желаят да научат повече за саможертвата и героите от паметния 20 април 1876 година и последвалите събитията.
До края на месец май изложбата ще бъде в главната зала на Историческия музей в Бургас на улица Лермонтов 31.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР