Навършват се 120 години от гибелта на Гоце Делчев. Годишнината

...
Навършват се 120 години от гибелта на Гоце Делчев. Годишнината
Коментари Харесай

Навършват се 120 години от гибелта на Гоце Делчев

Навършват се 120 години от гибелта на Гоце Делчев. Годишнината ще бъде маркирана с разнообразни прояви в гр. Гоце Делчев.

В 18:30 часа в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ президентът Румен Радев ще участва на заупокойна молитва във връзка 120 години от гибелта на Гоце Делчев, а по-късно ще организира среща с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия, оповестиха от прессекретариата на президента.

От 20:00 часа на централния площад „ Гоце Делчев “ Радев ще взе участие в заря-проверка.

Гоце Делчев е един от ръководителите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, съавтор на устава на организацията. Роден е на 4 февруари 1872 година в село Кукуш (дн. Килкис, Гърция). Завършва Солунската българска мъжка гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий " през 1891 година и постъпва във Военното учебно заведение в София. През 1894 година поради социалистическите му възгледи е изключен. Същата година стартира да работи като преподавател в Щип, където е преподавател и Дамян Груев. Двамата дружно основават революционни комитети и събират средства за въоръжена битка.

На Солунския конгрес на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО)  през 1896 година взе участие в изработването на организационните правила, устава и правилника на организацията. През есента на 1896 година е основен преподавател в Банско. В края на 1896 година Гоце Делчев дружно с Гьорче Петров е избран за чуждестранен представител на ВМОРО в София. Той работи за създаване на революционната мрежа, както и за снабдяването на организацията с оръжие.

120 година от гибелта на българския народен воин Гоце Делчев (1872 – 1903)
Снимка: албум „ Царство България в цвят “, София, 2020 година
— Илия Михайлов (@Mihaylov_Iliya)
Гоце Делчев основава, провежда, и управлява четническия институт на ВМОРО (1898-1899), като построява чети, които водят революционна агитация в селата и се планува да бъдат съществени ядра при бъдещото въоръжено въстание. Гоце Делчев се опълчва на взетото в негово неявяване решение от Солунския конгрес на ВМОРО през 1903 година за повдигане на въстание напролет същата година, защото преценя, че подготовката на такава акция не е задоволителна.

Заедно с Дамян Груев и други революционни дейци съумяват да отсрочат оповестяването на въстанието за лятото на 1903 година Четата му е предадена и обкръжена край село Баница, Серско, от многочислена турска армия на път за среща с ръководителите на Серския революционен окръг. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 против 4 май блокира село Баница.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР