Навършват се 115-години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Българският премиер

...
Навършват се 115-години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Българският премиер
Коментари Харесай

Честваме 115-години от Илинденско-Преображенското въстание

Навършват се 115-години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание. Българският министър председател Бойко Борисов и македонският - Зоран Заев, ще отбележат взаимно годишнината. Двамата ще вземат участие в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад " Македония " в Благоевград. Това ще е второто взаимно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Република Македония преди година.

С още информация от Благоевград - вижте в директното включване в обедните ни вести на репортера Николай Янев

Благоевград към този момент е в очакване на тържественото събитие. Честванията ще стартират в 17.00 часа тук на площад " Македония ".

Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев ще се поклонят пред паметта на героите от въстанието и ще поднесат цветя пред паметника на Гоце Делчев

Миналата година двамата министър председатели също означиха годишнината дружно, само че в Скопие. Там те се преклониха пред гроба на Гоце Делчев в църквата „ Свети Спас ".

В честванията в Благоевград ще се включат и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, както и македонският вицепремиер и министър на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Договорът за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Република Македония беше подписан предходната година, а в него се отбелязва че двете страни имат обща история, нямат териториални искания между тях и се ангажират да не подхващат дейности против ползите на другата страна. Отбелязва се също, че ще се провеждат взаимни празнувания на събития и персони, свързани с общата ни история. Илинденското въстание е едно от тези събития.

По-късно през днешния ден в Благоевград във връзка 115-та годишнина от въстанието ще се организира и шествие. То е проведено от Вътрешна македонска революционна организация и ще тръгне от паметника на войводата Тодор Александров, ще премине по централните улиците на града и ще приключи на площад " Македония ".
 Борисов и Заев ще отбележат дружно Илинденско-Преображенското въстание Борисов и Заев ще отбележат дружно Илинденско-Преображенското въстание
Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев щ...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР