Навършват 100 години от рождението на най-великия автор на научна

...
Навършват 100 години от рождението на най-великия автор на научна
Коментари Харесай

Айзък Азимов е роден точно преди 100 години, а днес книгите му пътуват в космоса

Навършват 100 години от рождението на най-великия създател на научна фантастика в света и един от най-продуктивните писатели на всички времена. Айзък Азимов е основател на термина „ роботика “, който през днешния ден се отнася за действителна просвета. Той е създател и на трите правила на роботиката, които ръководят връзките сред изкуствения разсъдък и хората. Те са толкоз известни, че съвсем всички други създатели на фантастика ги одобряват и ги употребяват в книгите си.

Азимов е американец с руско-еврейски генезис. Той се е научил да чете още на 5-годишна възраст и се запалил по фантастиката в магазина на татко си, където са се продавали най-вече сладкиши, само че и списания с разкази.

Първият си роман Айзък Азимов разгласява в едно от тези списания на 18 години и за по-малко от 3 години броят на разказите му надвишава 30. Първият му разказ, „ Камъче в небето “, е оповестен през 1950 година и става основа на най-популярната му поредност. Той също по този начин е писал или е редактирал над 500 книги, от които научната фантастика е единствено дребна част. Когато един път бил запитан какво ще направи, в случай че научи, че ще почине след 6 минути, Азимов дал отговор, че просто ще стартира да написа по-бързо.

Снимка: Getty Images

Днес, 100 години след рождението му, книгите на Азимов не престават да са настоящи, а бъдещето, което той чертае, все по-възможно. И въпреки един от най-големите му страхове да е бил летенето, три от неговите книги сега летят сред звездите. Миналата година милиардерът Илон Мъск изстреля автомобил в космоса и в него сложи три романа на Азимов. Книгите към този момент са поели галактическото си странствуване, остава и хората да ги последват, с цел да се осъществят някои от най-смелите предсказания на писателя за бъдещето на човечеството.

Може да прочетете повече за Айзък Азимов на уеб страницата LadyZone.bg:
100 години от рождението на Айзък Азимов – за какво книги, писани от жена му, излизаха с неговото име
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР