Навършиха се точно 50 години от навлизането на войските на

...
Навършиха се точно 50 години от навлизането на войските на
Коментари Харесай

50 години от потушаването на Пражката пролет

Навършиха се тъкмо 50 години от навлизането на войските на Варшавския контракт в Чехословакия за смазване на Пражката пролет и фантазията за " социализъм с човешко лице ".

В нощта на 20 против 21 август минават чехословашката граница военни елементи от пет социалистически страни, измежду които и България.

 Москва и тогавашните й съдружници разполагат 200 000 бойци, които скоро ще надвишават половин милион. В 4 часа и 59 минути Радио Прага афишира, че столицата и цялата страна са окупирани и приканва жителите да не оказват въоръжена опозиция. Още сутринта обаче стотици хора се събират на митинг пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите дни на военната интервенция. 

Събитията са предшествани от напрежение сред руския водач Леонид Брежнев и Александър Дубчек, застанал отпред на  Чехословашката комунистическа партия. С окупацията Съветският съюз задушава опита за промени и частична либерализация. Дубчек и други реформатори са отведени в Кремъл на 22 август. След  договаряния са подписани съглашения, които оставят Дубчек на власт, само че го задължават да възвърне управителната роля на компартията.Месеци по-късно е контрактувано " краткотрайно разполагане на руски войски ". Следващата година Дубчек е сменен от Густав Хусак, който постанова реституция на социализма по руски модел, траял до 1989-а. 

Годишнината от окупацията ще бъде маркирана през днешния ден с възпоменателно събитие пред постройката на радиото в Прага, където се чака да приказва министър председателят Андрей Бабиш.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР