Навършиха се 44 години откакто към Космоса се отправи първият

...
Навършиха се 44 години откакто към Космоса се отправи първият
Коментари Харесай

Първият български космонавт: По времето на социализма създавахме, а след 90-те години унищожихме всичко

Навършиха се 44 години откогато към Космоса се насочи първият български космонавт Георги Иванов. 

На борда на " Съюз 33 " той взима българският трикольор, пръст от Шипка, Бузлуджа и Плиска. Не взима нищо персонално.

" Нямаше място за доста огромен това, все пак той е разчетен за двамата космонавти. Носехме и българска храна. България беше трета в света по произвеждане на храна за Космоса. "

" Не знам за какво ме назовават " Железния човек ". Сега скафандърът и капсулата са в Музея на авиацията в Крумово край Пловдив. Лично подарени от мен ", споделя той пред Драгомир Драганов пред Българска национална телевизия.

" И днес има шанса някой българин да полети в Космоса. Стига обаче да си заплати полета. Всяка една военна авиация е огледало на страната си. Сега вършат толкоз налют за цялото си следване във военното учебно заведение, а ние го правихме за една 1 година.

" Няма положителни войни. Светът е обхвана от една полуда. Трябва да се седне на масата за договаряния. Препоръчвам на някои ръководители да полетя в Космоса за най-малко едно денонощие, с цел да видят какъв брой е крехка нашата планета. ", добави той.

44 години след популярния полет в Космоса той споделя с горест, че в черните му мисли влиза това, че българският народ извънредно понижава, а това е същинската рецесия. Най-много го нервира положението на страната ни и това, че България е на последно място в Европейски Съюз – най-бедната страна.

" 90-те години си представяхме, че вършим нещо положително за България и народа ни, а унищожихме всичко. Покажете ми едно нещо, което е сътворено. Унищожихме селското стопанство, индустрията, нуклеарната енергетика… Каква е логиката да се закрият 4 енергоблока? Можеше да се печели години наред. Започваше се да се строи АЕЦ " Белене “ към този момент какъв брой пъти, заложиха се милиарди, които стоят и в този момент. Купихме енергеоблокове и не ги използваме “, казва Георги Иванов пред подкаста на Мартин Карбовски в Ютъб.

" Унищожихме авиацията, ние нямаме гражданска авиация. Унищожихме не една българска самолетна компания. Много неща в България отиват само за скрап и от това мен ме боли като всеки един българин. От това губи целият наш народ и по тази причина сме толкоз небогати. Другите, които бяха на нашето равнище, в този момент се развиват доста по-добре от нас “, добавя той и напомня, че от 2007 година до момента България е изгубила 350% от своето произвеждане на овошки и зеленчуци. И продължава:  " преди този момент нямаше човек, който да рови в кофите за отпадък, нямаше безпризорни, всички имаха работа. Може да е не е била високо платена, само че нямаше семейство, което да страда. Два пъти в годината се ходеше на отмора – един на море и един на планина. "

" Във времето, когато беше нашият полет, България имаше развита промишленост и електроника и беше може би на едно от първите места в това произвеждане. Колкото и да плюем това време, който както желае да го назовава, това беше време, в което живеехме и се създавахме. Тогава в България имаше страна, която стоеше зад всичко това, което се развиваше у нас – и индустрията, и селското стопанство, и науката “, каза индивидът, който летя в Космоса.

Георги Иванов Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година. 

На 1 март 1978 година Георги Иванов e определен за космонавт във втората група от програмата " Интеркосмос ". Обучава се в Център за подготовка на космонавти " Юрий Гагарин ". На 10 април 1979 година стартира своята галактическа задача.

Поради техническа нередовност корабът не съумява да се скачи с орбиталната станция " Салют-6 ": доближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, заради което системата за ръководство включва поправяне на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. Скачването се оказва невероятно. През целия трагичен полет пулсът на Георги Иванов остава естествен и не се трансформира. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 цялостни обиколки към Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Днес спускаемият уред на галактически транспортен съд " Союз-33 " се съхранява в Музея на авиацията на авиобаза " Крумово " край Пловдив. Георги Иванов е депутат в Осмото и Деветото национално заседание и в Седмото велико национално заседание. От 1981 година до 1990 година е кандидат-член на ЦК на Българска комунистическа партия

 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР