Навършиха се 15 години откакто САЩ, Великобритания, Австралия и Полша

...
Навършиха се 15 години откакто САЩ, Великобритания, Австралия и Полша
Коментари Харесай

Инвазията в Ирак - разказва фоторепортерът Олег Попов

Навършиха се 15 години откогато Съединени американски щати, Англия, Австралия и Полша изпратиха близо 180 хиляди бойци в Ирак, с цел да смъкват държавното управление на Саддам Хюсеин и да унищожат арсенала му от оръжия за всеобщо поразяване – боеприпас, чието битие обаче по този начин и не беше потвърдено.

Фоторепортерът Олег Попов , тогава от организация „ Ройтерс “, който през 2003 година е бил в авангарда на нашествието, описа в „ Събота 150 “, че тогава за пръв път е бил прикован към военна част.

„ Бях извънредно изплашен. Нямах никаква визия по какъв начин да се реагира при химическа офанзива. Толкова ни бяха наплашили. Ние бяхме с тези химически дрехи, по 10 пъти дневно ни се даваше тревога за газова офанзива, с цел да се види какъв брой бързо ще си сложим противогазите. Имахме вода единствено за пиянство и за бръснене, би трябвало да се избръснеш, с цел да ти приляга противогазът компактно по лицето… Накрая се оказа, че няма нищо. Преди Багдад като ни споделиха да си смъкваме химическите костюми, никой не смее “.

38 дни Олег Попов е бил с американските военни елементи, като от това време са били в действителни бойни дейности три пъти, спомня си той.

На въпрос дали е изпадал в обстановка, в която да избере фотография или човешки живот, той отговори:

„ Моята идея е следната: Ако до мен има, а съвсем постоянно е било по този начин, има човек, който е по-подготвен да помогне на ранен или нуждаещ се от помощ човек – аз фотографирам. Случвало ми се два пъти - в Сараево – да оказвам помощ, а да не фотографирам, само че в останалите войни постоянно е имало човек, който е по-подготвен “.

Какво още описа Олег Попов можете да чуете в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР