Навършиха се 10 години от най-дългия тиролски тролей в света

...
Навършиха се 10 години от най-дългия тиролски тролей в света
Коментари Харесай

Алекс Пенков: Да не губим приключенския си дух и да живеем по-близо до природата

Навършиха се 10 години от най-дългия тиролски тролей в света - от Мальовица до Орловец. Снощи участниците в слагането на върха, записан в книгата на Гинес, се събраха, с цел да отбележат годишнината. На 19 септември 2008 година две момчета – проектантът Стефан Симовски и икономистът Даниел Стефанов, запалени по катеренето, сбъдват своя фантазия – подкрепени от своите другари, те опъват въжета сред точки в покрайнините на върховете Мальовица (2729м) и Орловец (2685м), а след това Даниел се спуска, закачен на въжето, дълго рекордните 1550 метра.
В предаването „ Хоризонт до обед “ алпинистът Алекс Пенков описа:

„ Първото споменаване на концепцията е било на Симеон Танчев. Той е подхвърлил на Стефан и Даниел за вероятно възстановяване на предходния връх, който е бил от към 800 метра. Те възприемат концепцията, събират се и без да мислят доста вземат решение да съберат екип от другари и познати, с цел да го осъществят. Това е едно доста бясно начинание, тъй като никой от нас нямаше толкоз огромен опит в правенето на тролей. Спонтанно се събрахме. Мальовица е меката на алпинизма. Може би Стефан и Даниел са избрали това място, тъй като е безпределно красиво “.

Алпийски тролей е прийом в катеренето, при който се опъва въже сред две опорни точки, като височината може да е случайна, изясни Пенков. Той добави, че по това въже минават хора, с цел да преодолеят сложен терен или с цел да се трансферират товари.

Според Алекс Попов при слагането на върха не е имало заплаха за Даниел, макар компликациите. Той пожела:

" Никога да не губим приключенския си дух, да живеем по-близо до природата, да вършим по-малко от това, което другите чакат от нас, и повече от това, което ни прави същински щастливи ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР