Науката успя да надникне и в душата на Слънцето. За

...
Науката успя да надникне и в душата на Слънцето. За
Коментари Харесай

Учени надзърнаха в душата на Слънцето

Науката съумя да надникне и в душата на Слънцето. За пръв път учени следиха слънчевото ядро, анализирайки неговите излъчвания от частици неутрино.

Новото изследване демонстрира, че Слънцето ще свети най-малко още 100 000 години, осведоми Франс прес.

Най-после надниквахме в душата на Слънцето, съобщи гордо физикът Андреа Покар от Масачузетския университет в Амхърст, който е взел присъединяване в проучването.

Откритието е направено благодарение на детектора Борексино в подземната лаборатория Гран Сасо в Италия. Над 99 % от силата на Слънцето се получава с помощта на обвързвания със обединение на водородни ядра термоядрен синтез в ядрото му.

По време на тази реакция два протона се трансформират в ядро деутерий и се освобождава неутрино, показват в публично известие от Френския народен център за научни проучвания, който също е взел участие в изследването.

Елементарната парченце неутрино няма електрически заряд и не се въздейства изключително от гравитацията. Частиците неутрино едвам взаимодействат с атомите и по тази причина при прекосяването им през материята се следи съвсем незначителна опозиция.

 Слънцето

Благодарение на тези характерности създадените в слънчевото ядро частици неутрино протон-протон „ щурмуват “ слънчевата плазма за броени секунди и се насочат към Земята със скорост, съвсем като тази на светлината. Оказва се, че нашата планета всяка секунда е заливана от голямо количество неутрино.

Енергията, която се получава при този развой, се придвижва под формата на фотони. На нея обаче и трябват сред 100 000 и 200 000 години, с цел да преодолее плътната материя на слънцето и да доближи повърхността му, а по-късно да се насочи към Земята, написа още в формалното известие на учените.

Според експертите следените по време на опита частици неутрино са същински очевидци на това, което се случва в слънчевото ядра. Слънчевата сила, която усещаме, пък е създадена преди хиляди години.

При съпоставяне на двата типа сила от Слънцето, добиваме познания за неговото термодинамично равновесие за интервал от към 100 000 години, споделя Покар.

Според учените получените данни демонстрират още, че слънчевата интензивност не се е трансформирала и Слънцето ще продължи да свети най-малко още 100 000 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР