Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон,

...
Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон,
Коментари Харесай

Проф. Костов за ваксините: При младите ползата е съмнителна. Епидемия не се решава със санкции!

Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е приспособен за по-дълга езда. Трябва ѝ време, с цел да бъде безапелационна. Сега науката се сложи в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които всекидневно не се случват, сподели пулмологът проф. Коста Костов в ефира на БНР.

Според него е немислимо да се пускат в обращение лекарства или ваксини, без да са минали всички стадии, без да са оповестени данните, без международната експертна общественост да си е споделила думата, без да са е изчакало задоволително време и да се проследят всички странични резултати. " В това отношение съм наскърбен и имам доста въпроси към имунизациите. Но с това не желая да демотивирам хората да се имунизират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и позволи да бъде употребена... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, към този момент не е манеж, а обор ", сподели той.

Проф. Костов означи, че хората над 40 години и рисковите групи е добре да се имунизират против COVID-19. Но съгласно него за младежите с устойчива имунна система изгодата от ваксина та е съмнителна. По думите му няма терзание по отношение на особени странични резултати от ваксина та.

Той показа, че от предстоящите да влязат при нас ваксини негвите желания са към тази на Pfizer, основана на така наречен осведомителна РНК. Според него няма да успеем да победим изцяло вируса, само че най-малко няма да има напън в епидемиологичен аспект. „ Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине последователно, с цел да посрещнем по-спокойно лято “, сподели проф. Костов. Той акцентира, че една част от българите не живеят в зряло общество, не имат вяра във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

„ Ние не сме готови за предварителна защита и надзор. Цялата зараза демонстрира, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една зараза не се взема решение със наказания... Държавата няма задоволително фрагменти за такава предварителна защита. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде страната за нас? Само опустошение “, посочи той.

Проф. Коста Костов бе ръководител на Експертния медицински съвет напролет, който бе закрит единствено две седмици след сформирането си. Като причина тогава бе изтъкната " изпълнената задача ", предоставена от Министерския съвет. Целта на съвета бе да оказва помощ на медиците ни в лекуването на пациенти с COVID-19. За това време те изготвиха сложен документ, който да служи за справочник. По време на късото заседаване на Медицинския съвет имаше различия по някои тематики с Национлания действен щаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР