Науката може да обясни защо огромната част от собствениците на

...
Науката може да обясни защо огромната част от собствениците на
Коментари Харесай

Кучетата ни манипулират с поглед, за да ги обичаме

Науката може да изясни за какво голямата част от притежателите на кучета обичат своите домашни любимци като деца.

Проучване демонстрира, че когато погледнете кучето си в очите, това ускорява активността на хормона на любовта окситоцин. Същият механизъм работи за построяването на връзката сред майките и техните новородени деца.

Проучването посочило, че сходна реакция не се получава сред човек и вълк, което изяснява освен за какво сме толкоз привързани към четириногите си приятели, само че и по какъв начин кучетата са еволюирали от дивите вълци, с цел да се трансфорат в най-хубавите ни опитомени другари.

„ Налице са доказателства за дейното деяние на окситоцина, което се ускорява изключително при вглеждането в очите на кучето. Този механизъм може да е в основата на еволюцията на връзката сред индивида и кучето “, споделя Чихо Нагасава от японския университет Азабу.

„ Кучетата са се възползвали от нашата паралелна сензитивност и употребявайки поведенчески похвати, като вглеждането в очите, основават усеща за обществена премия и угриженост. Това е един мощен механизъм, посредством който кучетата печелят сърцата ни “, заключават учените.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР