Наука OFFNewsОт 24 август 2006 Плутон е понижен в ранг

...
Наука OFFNewsОт 24 август 2006 Плутон е понижен в ранг
Коментари Харесай

На днешната дата Плутон бе разжалван като планета

Наука OFFNews

От 24 август 2006 Плутон е намален в сан от планета на планета-джудже с решение на Международния астрономически съюз.

На 18 февруари 1930, единствено преди по-малко от век Плутон е открит като бледа точица в небето от 24-годишния астроном Клайд Томбо (Clyde Tombaugh). Получил името на подземния римски господ на мъртвите, той дълго е считан за 9-та планета в Слънчевата система.

Нивергнат и унизен

В края на XX и началото на XXI век във външната Слънчева система бяха открити голям брой галактически тела. Сред тях са забележителните Кваоар, Седна и изключително Ерида, която е с 27% по солидна от Плутон.

Плутон (вдясно долу) в съпоставения с най-големите спътници на Слънчевата система (отляво надясно и от горната страна надолу): Ганимед, Титан, Калисто, Йо, Луна, Европа и Тритон.

На 24 август 2006 година на конференция на Международния астрономически съюз - International Astronomical Union (IAU) - Плутон е изхвърлен от планетарното семейство на Слънцето. Астрономите гласуват ново определение за планета от три критерия.

В новото определение се приема, че едно тяло, с цел да бъде планета би трябвало:
да е в орбитата към Слънцето (или съответната звезда)да бъде задоволително огромна, че гравитацията й да я оформи съвсем като сфера;да не е спътник на друга планета и да няма в своята орбита други сходни по мярка обединения, т.е. да да е гравитационно преобладаващото образувание в региона си..
Плутон се проваля на последния аршин - до него е сравнимият с него по величина сателит Харон, с който обикалят към общ център.



IAU класифицира Плутон в нова категория планети-джуджета дружно с Ерида и Церера. Списъкът на планетите в Слънчевата система е скъсен от девет планети на осем.

Излиза, че Плутон е единствено една от многото ледени парчета в края на нашата Слънчева система, известни като транс-нептунови обекти. Това дисквалифицира Плутон от званието пълноценна планета, тъй като не е " изчистена орбитата му ".

Да създадем Плутон популярен още веднъж!

Това е решение, гневно оспорвано от лоялните почитатели на Плутон и доста астрофизици и планетарни учени.

Алън Стърн, основен откривател на задачата New Horizons към Плутон и и Дейвид Гринсуон, астробиолог, са написали нова публикация за Washington Post, която може да се заключи като " Да създадем Плутон популярен още веднъж " (или най-малко същинска планета отново).

" Това са нелепости ", съобщи Алън Стърн, разяснявайки понижаването на статута на Плутон до планета джудже пред Tech Insider.

Сега Стърн и Гринсупон пишат, че определението е " небрежно скалъпено " и съдържа " явни дефекти ". В края на краищата, това би означавало, че Земята не е планета, тъй като край нея минават доста метеорити, които е изчистила. Освен това дефиницията не взема под внимание екзопланетите, безбройните планети, които живеят отвън нашата лична Слънчева система. Колкото повече от тези екзопланети откриваме, толкоз повече тази формулировка наподобява излишно лимитирана.

Геофизично определение за планета

Стърн управлява екип от откриватели на НАСА, които оферират ново определение за планета - то отива по-далеч от елементарното възобновяване на статута на ледения Плутон. Целта на предлагането е да предефинира това, което считаме за " планета " и да обвържем това определение с доста елементарни, елементарно наблюдаеми фактори.

Стърн и Гринсупон настояват, че терминът " планета " би трябвало да се употребява за изложение на светове с присъщи геофизични свойства, а не просто орбитални свойства.

Тяхното определение включва " тяло с маса подзвездната, което в никакъв случай не е прекосявало нуклеарен синтез и което има задоволително самогравитация, с цел да одобри сфероидна форма, съответно разказана от триаксиален елипсоид, без значение от неговите орбитални параметри ". Казано по-просто, те дефинират като планети тела, които са задоволително огромни, с цел да станат сферични под действието на своято лична гравитация, не са толкоз огромни, че ще се възпламенят в звезда и да обикалят към нещо, без значение към какво.

" Защо споделяме това? Ние сме планетни учени, което значи, че сме прекарали кариерата си, изследвайки и изучавайки обекти, обикалящи звезди. Използваме " планета ", с цел да опишем светове с избрани качества ", пише Стърн за Washington Post.

" Когато следим небесно тяло като Плутон с доста познати черти - ледени планини, ледници от азотни сътединения, синьо небе със пластове смог - ние и сътрудниците ни напълно естествено отбелязваме с думата " планета ", с цел да го опишем и да го съпоставим с други планети, които познаваме и обичаме ".

Някои от вас може би към този момент подозират, че определението, препоръчано от тази група, обгръща и доста естествени спътници - даже този на Земята. Екипът споделя, че това не е недофглеждане, а по-скоро планувано разширение на определението, което признава практическите действителности на рутинната планетарна просвета.

" Луна значи, че обикаля към други светове, които обикалят към нашата звезда ", продължава Стърн. " Но когато обсъждаме свят като Титан на Сатурн, който е по-голям от планетата Меркурий и има планини, дюни и каньони, реки, езера и облаци, ще го откриете - в литературата и на нашите конференции - като планета. Тази приложимост не е неточност или завой към предишното. Това [определение] е все по-често срещано в нашата специалност и е тъкмо ".

Предложеното определение също по този начин покрива някои от пропуските в актуалната планетарна класификационна система на IAU:
При сегашната система единствено планетите, които обикалят нашето Слънце, са " планети ". Онези, които орбитират други звезди, тези, които се носят свободно в галактиката (планети-скитници), не се считат за същински " планети ".На второ място, системата IAU изисква планетите " да изчистят покрайнината си ", че по време на образуването си те са станали задоволително огромни, с цел да привлекат и да " изчистят " цялата материя в близост. Проблемът с този аршин е, че " никоя планета в нашата Слънчева система " не може да я удовлетвори, отбелязва екипът, защото има голям брой дребни галактически тела, които непрестанно пресичат планетарните орбити, Земята - също.Накрая, това, което екипът смята за " най-тежко " е, че изчистването на зоната зависи от размера: с други думи критерият става изцяло случаен, тъй като може да определите неговата " зона за изчистване " както си желаете.
Екипът е склонен, че като се има поради скоростта, с която се откриват нови планети и нови планетарни видове през последните десетилетия, има смисъл да се дефинира кои обекти би трябвало да се класифицират като планети.



По-лесно за учене?

Подобни изказвания Алън Стърн е имал и преди, осъждащи " тъжното развиване през 2006 година, когато няколкостотин астрономи - най-вече неспециалисти в проучването на планетите - афишират, че Плутон и разрастващият се лист на други дребни планети, открити оттатък Плутон, не са планети.

Това " значително се дължи на стреемежа да не се постанова учениците да запомнят имената им. (Чудя се дали същите астрономи - също неспециалисти по химия - считат, че има прекалено много детайли в периодическата таблица по същата причина.)

Това е забавен мотив и оказва помощ да се илюстрира по какъв начин даже научните термини постоянно са въпрос на формулировка, като постоянно изборът на избрания се основават частично на полезността (което оказва помощ за по-доброто схващане на някои аспекти на света, може би?), а не се основава на справедлив теоретичен факт.

Слоеве мъгла над Плутон, документирано от галактическия транспортен съд New Horizons, прелетял около планетата джудже през юли 2015. Снимка: NASA / JHUAPL / SwRI

Думата " планета " е повече част от културата, а не от науката

Учените от НАСА настояват, че " процесът [...] е надълбоко неправилен и необятно подложен на критика даже от тези, които са приели резултата ". По време на конференцията през 2006 година, в която са признати стандартите, " дребното учени остават до самия завършек на седмицата - (по-малко от 4% от международните астрономи и даже по-малък % от международните планетарни учени), с цел да ратифицират небрежно дефиницията, която съдържа явни дефекти ", прибавя Стърн.

Екипът е убеден, че IAU ще премисли минусите в своето определение рано или късно. И в случай че това не се случи, Стърн съобщи, че в последна сметка тази публично утвърдена формулировка ще би трябвало да се приведе в сходство както с " здравия разсъдък, по този начин и с научната приложимост ".

" Думата " планета " предхожда и надвишава науката. Езикът е обвързван с културата ", заключава той.

" Думите не се дефинират посредством гласоподаване. Нито са научна парадигма ".

Предложението " Геофизична формулировка на планета " бе показано за първи път предходната година на годишната конференция за Лунни и планетарни науки в Хюстън, Тексас.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР