Наука OFFNewsНашата Слънчева система е странна. И не само заради

Наука OFFNewsНашата Слънчева система е странна. И не само заради ...

Ако Юпитер не съществуваше, нямаше да ни има.Наука OFFNews

Нашата Слънчева система е странна. И не само заради съществуването на тази синята планета, пълна с живи същества, но също и поради липсата на газови гиганти като Юпитер на близки разстояния до Слънцето.

През последните няколко десетилетия учените са открили и потвърдили повече от 1000 екзопланети, планети, които обикалят около други звезди. Но тези звездни системи са доста различни от Слънчевата система - техните големи планети обикалят около своите звезди толкова близо, колкото Меркурий обикаля около Слънцето.

Такива екзопланети, които се наричат "горещи Юпитери" са доста често срещани в други звездни системи, но странно - те са изчезнали от нашата.

Юпитер. NASA/JPL/Space Science Institute

Но защо нашият Юпитер се държи толкова различно?

Учените не знаят защо, но градят хипотези. Една от тях е, че първоначалните планети от вътрешната част на Слънчева система са били унищожени от мигриращия Юпитер. А след това, формирането на Сатурн предизвиква гравитационно взаимодействие, което привлича Юпитер отново на сегашната му орбита. Друга хипотеза твърди, че някога е имало пети гигант, освен сегашните Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Но Юпитер е успял да спечели гравитационната битка с мощното привличане на Слънцето и да го изхвърли от зоната на неговото влияние. Така вътрешната част на Слънчевата система е разчистена за формиране на скалисти планети като Меркурий, Венера, Земя и Марс. Това обяснява защо вътрешните планети са по-млади от външните газови гиганти.

Така че, ако не беше Юпитер нямаше да съществуват вътрешните планети, а следователно - и ние.

Освен това нашият нежен гигант действа като прахосмукачка за потенциално опасни космически тела като кометите например. Той защитава планетата и неведнъж е наблюдавано през последното десетилетие как самият Юпитер е бил ударен от най-малко пет комети или астероиди. На една от последните снимки от 17 март 2016 показва, че Юпитер е бил ударен от малък обект. И тези попадния не са единствените. Някои учени прогнозират, че тези сблъсъци вероятно се случват до пет пъти всеки месец.

Заради огромната си гравитационна сила Юпитер отклонява тези обекти далече от земята. Затова трябва да сме благодарни на газовият гигант, че съществуваме необепокоявани.

Вижте видеото, които обсъжда тези и други въпроси.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Facebook Google Twitter LinkedIn Email Print