Наука OFFNewsНашата Слънчева система е странна. И не само заради

...
Наука OFFNewsНашата Слънчева система е странна. И не само заради
Коментари Харесай

Ако Юпитер не съществуваше, нямаше да ни има

Наука OFFNews

Нашата Слънчева система е странна. И освен поради съществуването на тази синята планета, цялостна с живи същества, само че също и заради неналичието на газови колоси като Юпитер на близки дистанции до Слънцето.

През последните няколко десетилетия учените са разкрили и удостоверили повече от 1000 екзопланети, планети, които обикалят към други звезди. Но тези звездни системи са много разнообразни от Слънчевата система - техните огромни планети обикалят към своите звезди толкоз близо, колкото Меркурий обикаля към Слънцето.

Такива екзопланети, които се назовават " горещи Юпитери " са много постоянно срещани в други звездни системи, само че необичайно - те са изчезнали от нашата.

Юпитер. NASA/JPL/Space Science Institute

Но за какво нашият Юпитер се държи толкоз друго?

Учените не знаят за какво, само че градят хипотези. Една от тях е, че първичните планети от вътрешната част на Слънчева система са били унищожени от мигриращия Юпитер. А по-късно, образуването на Сатурн провокира гравитационно взаимоотношение, което притегля Юпитер още веднъж на сегашната му орбита. Друга догадка твърди, че в миналото е имало пети колос, с изключение на сегашните Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Но Юпитер е съумял да завоюва гравитационната борба с мощното привличане на Слънцето и да го изхвърли от зоната на неговото въздействие. Така вътрешната част на Слънчевата система е разчистена за образуване на скалисти планети като Меркурий, Венера, Земя и Марс. Това изяснява за какво вътрешните планети са по-млади от външните газови колоси.

Така че, в случай че не беше Юпитер нямаше да съществуват вътрешните планети, а затова - и ние.

Освен това нашият гальовен колос работи като прахосмукачка за евентуално рискови галактически тела като кометите да вземем за пример. Той пази планетата и нееднократно е следено през последното десетилетие по какъв начин самият Юпитер е бил ударен от минимум пет комети или метеорити. На една от последните фотоси от 17 март 2016 демонстрира, че Юпитер е бил ударен от дребен обект. И тези попадния не са единствените. Някои учени предвиждат, че тези конфликти евентуално се случват до пет пъти всеки месец.

Заради голямата си гравитационна мощ Юпитер отклонява тези обекти надалеч от земята. Затова би трябвало да сме признателни на газовият колос, че съществуваме необепокоявани.

Вижте видеото, които разисква тези и други въпроси.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР