Наука OFFNewsАйсбергът нарича A68 и в момента най-големият айсберг в

...
Наука OFFNewsАйсбергът нарича A68 и в момента най-големият айсберг в
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света е на 2 години и се движи към своята гибел

Наука OFFNews

Айсбергът назовава A68 и сега най-големият айсберг в света, с тегло към 1 трилион тона, откъснал се преди две години от антарктическия шелфов хладилник Larsen C на 12 юли 2017 година

Какво прави тази голяма, замръзнала камара, откогато се отдели?

Предимно се върти.

Както можете да видите в този страховит видеоклип, записан през последните 18 месеца от спътниците Sentinel-1 на Европейската галактическа организация, и споделен от глациолога Ейдриън Лъкман (Adrian Luckman), гигантската ледена планина непрестанно се отдалечава от родния си шелфов хладилник, на север, на към 250 км, откъдето е тръгнала. Според Лъкман това е много впечатляваща подвижност за най-големия свободно движещ се обект на Земята.



" При дължина от 160 км, с дебелина единствено няколко стотин метра, пропорциите на Айсберг А68 са по-скоро като на кредитна карта, в сравнение с типичната визия за айсберг ", написа Лъкман, професор в Университета Суонси във Англия в уеб страницата си. „ Тогава още по-изненадващо е, че макар доближава морското дъно на няколко пъти, айсберг А68 остава в съвсем същата си форма, каквато имаше, когато се откъсна преди 2 години ”.

Уви, всеки метър, отдалечавайки се от вкъщи си, го доближава към неговата крах. Докато айсберг A68 продължава да прави пируети в течение, наричано Уедел Гир (Weddell Gyre), наречено на морето Уедел в Антарктика, той се придвижва все по-близо до Южноатлантическото течение, където гладко ще бъде отвеян на север в по-топли води.

Много айсберги, които се оказват на този път (част от океанската конвейерна лента, известна като " алея за айсбергите ", по данни на BBC News), в последна сметка стопират до остров Южна Джорджия, отдалечена английска отвъдморска територия, на към 1600 километра. северно от Антарктика. Айсберги с сходен на А68 размер дрейфат в течение в продължение на 5 години, преди да стигнат до сушата, като се разделят на все по-малки части по пътя си.

Други айсберги доближават по-далеч на север и в последна сметка се стопяват покрай Южна Америка.

Докато ориста на А68 значително се дефинира от прищявките на Атлантическия океан, учените ще продължат да следят хода на айсберга от космоса толкоз дълго, колкото могат. „ Визуално може да не е толкоз забавен, колкото правоъгълният айсберг, само че A68 към момента е нашият айсберг - и ние ще се гордеем с него, без значение по какъв начин ще почине ”, завършва описа си Брандън Спектър (Brandon Specktor) в LiveScience.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР