nauka.offnews.bgЗа първи път в историята на космическите проучвания учените измериха

...
nauka.offnews.bgЗа първи път в историята на космическите проучвания учените измериха
Коментари Харесай

Нова загадка на Марс: Кислородът се увеличава с 30% през пролетта и лятото

nauka.offnews.bg

За първи път в историята на галактическите изследвания учените мериха сезонните промени в газовете, които се съдържат във въздуха директно над повърхността на Марс.

В резултат те виждат нещо смущаващо - кислородът, газът, който доста земни създания употребяват за дишане, се държи по метод, който към този момент учените не могат да обяснят посредством известните до момента химически процеси, съобщава НАСА.

В продължение на три години на Марс (почти шест земни години) инструментът SAM (Sample Analysis at Mars), един тип мобилна химическа лаборатория на борда на марсохода Curiosity, мери състава на атмосферата над кратера Гейл и откри, че има следния състав: 95% въглероден диоксид (CO2), 2,6% молекулен азот (N2), 1,9% аргон (Ar ), 0,16% молекулен О2 (O2) и 0,06% въглероден оксид (CO).

Количествата азот и аргон претърпяват сезонни промени, само че това може да се изясни с смяната на „ въздушното налягане “ вследствие на замръзването на CO2 на полюсите на Марс през зимния интервал и изпаряването му напролет и лятото.

Изследователите чакаха сходни промени на кислорода, само че се оказа нещо напълно друго: количеството О2 се усилва с повече от 30% напролет и лятото, до момента в който през есента още веднъж понижава.

 Ледени облаци в марсианското небе. Кредит: NASA/JPL-Caltech

" Първият път, когато го видяхме, бе просто умопомрачително ”, споделя Сушил Атрея (Sushil Atreya), професор по климатични и галактически науки в Мичиганския университет в Ан Арбър. Атрея е съавтор на публикация по тази тематика, публикувана на 12 ноември в списание Journal of Geophysical Research: Planets.

Това изменение може да се изясни единствено частично с изменящото се въздушно налягане вследствие на замръзването и изпаряването на CO2. Така че би трябвало да има нещо друго, което предизвиква производството и изгубването на кислорода.



Измереното изменение на количеството на кислорода. Кредит: Melissa Trainer/Dan Gallagher/NASA Goddard

Учените взеха решение, че стойности може да са измерени с SAM неправилно, само че измерванията с различен инструмент на борда на Curiosity, квадруполния мехлем спектрометър (Quadrupole Mass Spectrometer), удостовери стойностите. Отхвърлена е и опцията разграждането на водни молекули (H2O) в атмосферата да докара до спомагателен О2, защото за това би трябвало да има пет пъти повече вода в атмосферата, в сравнение с е измерено.

Разграждането на молекулите на CO2 в атмосферата също може да докара до повече О2, само че разграждането е прекомерно постепенно, с цел да създаде нужното количество О2.

И какво изяснява бързото разграждане на кислорода през марсианската есен? Слънчевата радиация може да раздели кислородните атоми на две, само че този развой лишава най-малко 10 години, доста по-бавно от измереното разграждане.

Накратко, изменението на количеството О2 над кратера Гейл остава мистерия.

За учените, които учат Марс, историята с кислорода е необичайно сходна на тази на метана. Количеството на метана над кратера Гейл е толкова малко, приблизително единствено 0,00000004%, че едвам се долавя даже от най-чувствителните принадлежности на Марс. И въпреки всичко е измерено с лазерния спектрометър на SAM. Инструментът разкри, че равнището на метана се повишава и пада сезонно, но през летните месеци това количество ненадейно нараства с към 60% по необясними аргументи. Всъщност, метанът се появява инцидентно и ненадейно доста и учените се пробват да схванат за какво.



Измереното изменение на количеството на кислорода и метана. Кредит: Melissa Trainer/Dan Gallagher/NASA Goddard

„ Започваме да виждаме тази дразнеща корелация сред метана и кислорода през огромна част от марсианската година “, споделя Атрея. „ Мисля, че има нещо в това. Просто към момента нямаме отговори. Никой няма ".

Има разнообразни източници както за метана, по този начин и за кислорода, които може да са причина за увеличаващото се количество.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рек
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР