nauka.offnews.bgснимка:  Takeshi InomataНай-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите,

nauka.offnews.bgснимка:  Takeshi InomataНай-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите, ...

Откритo e най-старото и най-голямо церемониално съоръжение на маите.nauka.offnews.bg

снимка:  Takeshi Inomata

Най-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите, открита някога, е гигантска изкуствена платформа с дължина 1,4 километра, използвана преди повече от 1000 години за астрономически наблюдения.

Неизвестният досега обект Агуада Феникс (Aguada Fénix) е открит от археолозите в мексиканския регион Табаско, недалеч от река Усумацинта, използвайки въздушно проучване с LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие отдавна изгубени характеристики на ландшафта, които са скрити и обраснали от вековни гори.

Агуада Феникс е построен около 1000 г. пр. н. е., векове преди маите да започнат да строят своите известни стъпаловидни пирамиди. Нейната конструкция предполага, че ранните общества на маите са били доста егалитарни и не са имали мощна управляваща класа.

Цивилизацията на маите процъфтява в Америките преди европейската колонизация. Маите са изградили огромни градове и имали усъвършенствани познания в астрономията, но тяхната цивилизация се разпаднала около 800 г. сл. н.е.

Проучването на екипа на LiDAR , публикувано в списание Nature вчера, показва, че монументалната структура се състои от изкуствена платформа с височина 15 метра, с размери 1413 метра дължина в направление север - юг и малко под 400 метра на ширина в направление изток - запад, заобиколен от най-малко девет канала, простиращи се от платформата. Съдейки по правите ъгли и линии на структурата, изследователите твърдят, че несъмнено това съоръжение е създадено от хора, а не от естествени геоложки процеси.

„По отношение на обема си, това е най-голямата сграда в цялата предиспанска история на района. Обемът му - 3,8 милиона кубически метра - е по-голям от голямата пирамида в Гиза, Египет, която е от 2,6 милиона кубически метра“, заяви пред IFLScience Такеши Иномата (Takeshi Inomata), водещ автор и професор в Школата по антропология на Университета на Аризона.

Въздушен изглед на Aguada Fénix: Улици и басейни отпред и Главното плато отзад.

Снимка: Takeshi Inomata

Според радиовъглеродната датировка на почти 70 проби от района структурата е на възраст около 3000 години, може би построена между 1000 пр.н.е. и 800 г. пр.н.е., което я прави най-старото монументално съоръжение, открито в района на маите досега. 

Но защо древните хора биха се впуснали в такъв амбициозен строителен проект? Подобно на други големи плата в низините на цивилизацията на маите, се подозира, че е използван като платформа за астрономически цели, най-вероятно за наблюдение на изгрева по време на лятното и зимното слънцестоене. 

Изграждането на Агуада Феникс е било огромна задача. Екипът изчислява, че са били използвани между 3,2 и 4,3 милиона кубически метра земя, което изисква работа от 10 до 13 милиона човекодни. Няма доказателства обаче, че хората са били принуждавани да вършат работата. Според изследователите Агуада Феникс може да е построен от полуномади, привлечени от километри наоколо, които си сътрудничат и работят заедно. 

Като се има предвид, че Агуада Феникс е датирана от времето преди изграждането на повечето малки селища в низините на маите, откритието ще има голямо влияние върху представата за това, което се знае как ранните маи са преминали от мобилни ловци-събирачи към общество, водещо заседнал начин на живот на земеделци. Изследователите предполагат, че големите събирания на хора са изиграли роля в развитието на цивилизацията на маите. 

Преди археолозите смятаха, че масовите събирания и колосални паметници като този, могат да станат възможни само след развитието на заседнал живот в организирани селища. Това откритие обаче предполага, че е било обратното. Хората от цялата област може би са идвали тук за духовни или астрономически празници като тези, наблюдавани в Агуада Феникс, много преди появата на постоянни селища. 

Важното е също, че Агуада Феникс не показва никакви признаци на строга социална йерархия или някакви ясни показатели за социално неравенство като скулптури на личности с висок статус. Това предполага, че изграждането на този паметник е поръчано не от тираничен елит, а от хората. 

„Не е задължително да има добре организирана власт, за да се осъществи такъв вид мащабни проекти“, заяви проф. Иномата. „Хората могат да работят заедно, за да постигнат невероятни резултати.“

"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени сХартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html итук
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> -->``реклама
``реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа``затвори X×За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта Ако сте забравили вашата парол

Източник: petel.bg