nauka.offnews.bgснимка:  Takeshi InomataНай-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите,

...
nauka.offnews.bgснимка:  Takeshi InomataНай-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите,
Коментари Харесай

Откритo e най-старото и най-голямо церемониално съоръжение на маите

nauka.offnews.bg

фотография:  Takeshi Inomata

Най-старата и най-голяма монументална конструкция на цивилизацията на маите, открита в миналото, е гигантска изкуствена платформа с дължина 1,4 километра, употребена преди повече от 1000 години за астрономически наблюдения.

Неизвестният до момента обект Агуада Феникс (Aguada Fénix) е открит от археолозите в мексиканския район Табаско, близо до река Усумацинта, употребявайки въздушно изследване с LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие отдавна изгубени характерности на ландшафта, които са скрити и обраснали от вековни гори.

Агуада Феникс е издигнат към 1000 година прочие н. е., епохи преди маите да стартират да строят своите известни стъпаловидни пирамиди. Нейната структура допуска, че ранните общества на маите са били много егалитарни и не са имали мощна ръководеща класа.

Цивилизацията на маите процъфтява в Америките преди европейската колонизация. Маите са построили големи градове и имали усъвършенствани знания в астрономията, само че тяхната цивилизация се разпаднала към 800 година сл. н.е.

Проучването на екипа на LiDAR, оповестено в списание Nature вчера, демонстрира, че монументалната конструкция се състои от изкуствена платформа с височина 15 метра, с размери 1413 метра дължина в направление север - юг и малко под 400 метра на широчина в направление изток - запад, заобиколен от минимум девет канала, разпростряли се от платформата. Съдейки по правите ъгли и линии на структурата, откривателите настояват, че безспорно това оборудване е основано от хора, а не от естествени геоложки процеси.

„ По отношение на размера си, това е най-голямата постройка в цялата предиспанска история на региона. Обемът му - 3,8 милиона кубически метра - е по-голям от огромната пирамида в Гиза, Египет, която е от 2,6 милиона кубически метра “, съобщи пред IFLScience Такеши Иномата (Takeshi Inomata), водещ създател и професор в Школата по антропология на Университета на Аризона.

 Въздушен аспект на Aguada Fénix: Улици и басейни начело и Главното плато откъм гърба.

Снимка: Takeshi Inomata

Според радиовъглеродната датировка на съвсем 70 проби от региона структурата е на възраст около 3000 години, може би издигната сред 1000 пр.н.е. и 800 година пр.н.е., което я прави най-старото монументално оборудване, намерено в региона на маите до момента. 

Но за какво античните хора биха се впуснали в подобен упорит строителен план? Подобно на други огромни плата в низините на цивилизацията на маите, се подозира, че е употребен като платформа за астрономически цели, най-вероятно за наблюдаване на изгрева по време на лятното и зимното слънцестоене. 

Изграждането на Агуада Феникс е било голяма задача. Екипът пресмята, че са били употребявани сред 3,2 и 4,3 милиона кубически метра земя, което изисква работа от 10 до 13 милиона човекодни. Няма доказателства обаче, че хората са били принуждавани да правят работата. Според откривателите Агуада Феникс може да е издигнат от полуномади, привлечени от километри в близост, които си сътрудничат и работят дружно. 

Като се има поради, че Агуада Феникс е датирана от времето преди построяването на множеството дребни селища в низините на маите, откритието ще има голямо въздействие върху визията за това, което се знае по какъв начин ранните маи са минали от мобилни ловци-събирачи към общество, водещо заседнал метод на живот на земеделци. Изследователите допускат, че огромните събирания на хора са изиграли роля в развитието на цивилизацията на маите. 

Преди археолозите смятаха, че всеобщите събирания и колосални монументи като този, могат да станат вероятни единствено след развиването на затънал живот в проведени селища. Това изобретение обаче допуска, че е било противоположното. Хората от цялата област може би са идвали тук за духовни или астрономически празници като тези, следени в Агуада Феникс, доста преди появяването на непрекъснати селища. 

Важното е също, че Агуада Феникс не демонстрира никакви признаци на строга обществена подчиненост или някакви ясни индикатори за обществено неравноправие като статуи на персони с висок статус. Това допуска, че построяването на този монумент е поръчано не от деспотичен хайлайф, а от хората. 

„ Не е наложително да има добре проведена власт, с цел да се реализира подобен тип огромни планове “, съобщи проф. Иномата. „ Хората могат да работят дружно, с цел да реализиран невероятни резултати. “

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата парол
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР