/nauka.offnews.bgРуската ядрена ракета, проект, върху който се работи повече от

...
/nauka.offnews.bgРуската ядрена ракета, проект, върху който се работи повече от
Коментари Харесай

Изстрелването на руската ядрена ракета e планирано за 2030 г.

/nauka.offnews.bg

Руската нуклеарна ракета, план, върху който се работи повече от десетилетие, ще бъде пуснатa за първи път към 2030 година, обяв неотдавна вицепрезидентът на Руската национална галактическа организация " Роскосмос " Юрий Урличич.

Стартът ще се организира от космодрум Восточний.

Ракетата е предопределена най-вече за превозване на огромни количества товари в космоса с оглед построяването на бази на други планети. 

Юрий Урличлич изнесе презентация на космическата конференция " Корольов ", извършена в Москва от 28 до 31 януари. Урличич съобщи, че първият тестов полет ще се извърши в края на това десетилетие, след което може да стартира серийно произвеждане и комерсиалната приложимост на ракетата. Роскосмос към този момент показа модел на галактическия транспортен съд предишното лято по време на Международното галактическо ревю в Москва. Корабът се състои от транспортен и горивен модул, който съдържа нуклеарен реактор. Реакторът ще бъде задвижваща система с мощност от порядъка на мегавати. Системата разрешава на ракетата да поема огромни товари към далечни планети. Специално оборудваният ракетен комплекс, нужен за изстрелването, ще бъде построен в Далечния изток, на костодром Восточний. Това „ Източно галактическо пристанище “ към момента отчасти е в развой на създаване и има за цел да замести космодрум Байконур в Казахстан. Първото изстрелване от Восточний се състоя през 2016 година Инфраструктурата за изстрелването на нуклеарната ракета също би трябвало да е подготвена към 2030 година.

Руските галактически инженери започнаха създаването на ракетата през 2010 година През 2018 година са създадени и тествани редица съставни елементи, плановата документи и прототипът. През декември същата година Анатолий Коротеев, съветски ракетен академик и шеф на изследователския център „ Келдиш “ в Москва разкри, че са подготовени за лабораторни работни проби разнообразни съставни елементи на нуклеарния мотор. Тогава обаче не бе разгласен период. Ядреният мотор ще се зарежда от газов охлаждащ се реактор на бързи неутрони, където примес за хелий и ксенон се употребява за охлаждащата система при главната температура, която се чака да доближи 1500 градуса по Целзий. Системата има живот от 10-12 години.

За основаването на мотора е обезпечено финансиране в общ размер на 22.58 милиарда рубли (около 295 млн долара).

 Концепция на галактически транспортен съд с нуклеарен мотор от 60-те години на предишния век.

За изграждане на нуклеарни мотори за галактически апарати интензивно се работеше в Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати през предишния век, само че американците закриха плана през 1994 година, а Съветския съюз - през 1988 година.

Голям принос за прекъсването на плановете има повредата в Чернобил, която обърна публичното мнение против потреблението на нуклеарната сила.

Освен това тестовете на нуклеарните устройства в космоса не минаха безпрепятствено - през 1978 година руският сателит " Космос-954 " влезе в атмосферата и се разпадна, разпръсквайки хиляди радиоактивни фрагменти на повърхност от 100 000 кв. км в северозападните региони на Канада. Съветският съюз тогава изплати на Канада парично обезщетение в размер на повече от 10 милиона $.

През май 1988 година две организации - Федерацията на американските учени и Комитетът на руските учени за мир против нуклеарната опасност - направиха взаимно предложение за възбрана на потреблението на нуклеарна сила в космоса. Предложението им нямаше официални последствия, обаче оттогава нито една страна не изстреля галактически кораби с нуклеарни мотори.

" Ясно е, че нуклеарните мотори са нужни освен за експедиции в дълбокия космос. Съответно, преди да стартираме да построяваме подобен мотор, е належащо да се дефинират задачите - къде и по кое време можем да летим. - Финансирането без избрана цел е най-често безсмислено: през днешния ден ще открием подобен план, на следващия ден ще го закрием ", разяснява Андрей Ионин, член-кореспондент към Руската академия за космонавтика " Циолковски ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР