nauka.offnews.bgЛабораторното отглеждане на най-сложната структура в познатата ни Вселена може

...
nauka.offnews.bgЛабораторното отглеждане на най-сложната структура в познатата ни Вселена може
Коментари Харесай

Лабораторно отгледан мозък се свързва сам с гръбначен мозък

nauka.offnews.bg

Лабораторното развъждане на най-сложната конструкция в познатата ни Вселена може да звучи като задача невъзможна, само че това не е спряло учените да пробват. След години на работа, екип от университета Кеймбридж съумява да култивира най-комплексния до момента дребен мозък в петриева чинийка, който има и изключително държание.

Сивата субстанция е построена от към 2 милиона проведени неврони, които наподобяват на мозъка на човешки ембрион на 12-13 седмици. В този стадий по този начин нареченият " мозъчен органоид " не е задоволително сложен, с цел да има мисли, усеща или схващане, само че това не го прави изцяло неподвижен.

Поставен в съседство с част от гръбначен мозък и парче мускулна тъкан на мишка, субстанцията с размер на грахово зърно от човешки мозъчни кафези изпраща влакна, с които да ревизира новите си съседи. Използвайки дълго време микроскопия онлайн, учените следят по какъв начин мини-мозъкът непринудено се свързва със прилежащите гръбначен мозък и мускулна тъкан.

" Харесва ни да ги одобряваме като мини-мозъци в придвижване, " изяснява пред The Guardian Маделин Ланкастър (Madeline Lancaster) от Лабораторията за молекулярна биология на Медицинския проучвателен съюз.

Но придвижването не е единствената им дарба. Тези малко мозъци са първите мостри, които подбуждат мускулно придвижване, както моторните неврони го вършат в нашия мозък. Под техен надзор учените следят забележими и следени мускулни съкращения. Още повече, стимулирайки за малко един от аксонните пътища, екипът провокира мощни и проведени независими съкращения.

" След 2-3 седмици развъждане дружно, плътните аксонни пътища от органоида стартират да инервират гръбначния мозък на мишката и синапсите сред проточените човешки аксони и мишите гръбначни неврони стават забележими, " оповестяват създателите. " Снимки онлайн на мишата мускулна тъкан демонстрират спорадични съсредоточени мускулни съкращения с нерегулярна повторяемост. "



Кредит: (Medical Research Council)

Мозъчните органоиди са едни от най-хубавите способи за опознаване в дребен и следен разменр на мозъчното развиване и болести, само че развъждането им до по-напреднал стадий е предизвикателство. Днес множеството мозъчни органоиди се отглеждат от човешки стволови кафези, които непринудено се провеждат в структурите и пластовете, нужни за ранното мозъчно развиване. Проблемът е, че един път когато образуванието доближи избран размер, междинната част става лишена от хранителни субстанции и О2 и стопира да бъде потребна.

Настоящето проучване е едно от първите, които преодоляват това ограничаване. Разрязвайки органоидите и поставяйки ги върху порьозна мембрана, учените обезпечават на мини-мозъците по едно и също време въздух от горната страна и приемане на хранителни субстанции изпод и по този начин те остават здрави и година след приемането им.

И даже тези мини-мозъци да са по-развити от всеки един преди този момент, те си остават ужасно дребни и доста надалеч от сложността на естествените им човешки събратя. Въпреки това, създателите се надяват, че триумфът на техния нов метод ще разреши моделиране на мозъчни болести с още повече елементи от всеки път.

" Например ", показват създателите, " това ни отваря вратите към проучването на болестните положенията на мазолестото тяло (corpus callosum), несъответствието в невронните канали, следени при епилепсия и други недостатъци, където свързаността евентуално играе роля, както аутизма и шизофренията. "

Тъй като равнището на развиване на новоотгледаните мозъци дава отговор на напълно начален стадий от развиването на човешкия ембрион, съгласно учените тези опити към момента не съставляват етичен проблем.

Но все пак ръководителя на екипа Маделин Ланкастър (Madeline Lancaster), смята, че " Добре е да имаме полемика по въпроса постоянно, когато стигнем една крачка по-напред. Но всички сме съгласни, че сме още доста надалеч от този миг. "

Пълното проучване е оповестено в списанието Nature Neuroscience.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР