nauka.offnews.bgКосмическите скали, паднали на Земята, съдържат рибоза - молекула необходима

...
nauka.offnews.bgКосмическите скали, паднали на Земята, съдържат рибоза - молекула необходима
Коментари Харесай

На два метеорита е открита рибоза, захар, необходима за възникването на живота

nauka.offnews.bg

Космическите скали, паднали на Земята, съдържат рибоза - молекула нужна за основаването на генетичната конструкция на живота - както и други захари.

Тези открития, оповестени в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, идват в поддръжка на изказванието, че доста от молекулите, нужни за възникването на живота, са попаднали на нашата планета от галактически парчета. 

В космоса са открити доста органични молекули. Кометата Ловджой да вземем за пример, съдържа захари и алкохол. Но до момента никой не беше удостоверил съществуването на извънземен източник на рибоза. Тези молекули образуват част от захарно-фосфатния гръбнак на РНК, молекулните служащи в клетката, виновни за прочитането и предаването на инструкциите, заложени в ДНК. 

Йошихиро Фурукава (Yoshihiro Furukawa), геохимик от Университета Тохоку в Сендай, Япония и сътрудниците му откриват рибоза, както и няколко други химически сходни на нея захари, в проби от два астероида, единият паднал в Мароко, а другият - в Австралия. Измервайки количеството на въглерод-13 в захарите - изотоп на въглерода с спомагателен неутрон, който се открива по-често в органичните молекули от космоса, в сравнение с в тези на Земята - учените намират съединения, които наподобява произлизат от космоса.



Модел на рибоза, дружно с парче от астероида Мърчисън, открит в Австралия, който е една от двете галактически скали, в които са открити субстанции, нужни за образуването на живота. Кредит: YOSHIHIRO FURUKAWA

Екипът допуска, че захарите са се формирали от химични реакции сред вода и формалдехид в метеоритите преди доста време. Предишни лабораторни разработки в симулирана галактическа среда - където ултравиолетова светлина облъчва студена вода, амоняк и метанол - също демонстрират, че рибоза може да се образува в междузвездни ледени зърна. Други сходни опити потвърждават същото за химическия братовчед на рибозата - дезоксирибоза - която взе участие във образуването на ДНК.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР