nauka.offnews.bgКогато динозаврите са царували на Земята, нашата планета е била

...
nauka.offnews.bgКогато динозаврите са царували на Земята, нашата планета е била
Коментари Харесай

Учен от НАСА показа, че по време на ерата на динозаврите Земята е била от другата страна на Млечния път

nauka.offnews.bg

Когато динозаврите са царували на Земята, нашата планета е била на напълно друга страна на галактиката.

Нова анимация на учения от НАСА Джеси Кристиансен (Jessie Christiansen) сподели какъв брой дълго е траяла ерата на динозаврите и какъв брой неотдавна са хората на Земята спрямо придвижването на нашата Слънчева система в Млечния път.

Нашето Слънце се върти към центъра на галактиката, изавършвайки една обиколка на всеки 250 милиона години. Така анимацията на Кристиансен демонстрира, че последният път, когато нашата Слънчева система е била в сегашната си позиция в галактиката, интервалът триас е в разгара си и динозаврите занапред стартират да се появяват.

Много от най-емблематичните динозаври са бродили по Земята, когато нашата планета е била в напълно друга част на Млечния път.

На Кристиансен му хрумва концепцията да илюстрира по този начин тази история, до момента в който води звездно празненство в Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена. Когато тя загатва, че нашата Слънчева система е била я другия завършек на галактиката по времето на динозаврите, присъстващите са сюрпризирани.

" Тогава за първи път разбрах, че тези времеви мащаби - археологическите, фосилните мащаби и астрономическите времеви мащаби - в действителност съответстват едни с други ", изяснява за Business Insider Кристиансен. " Тогава ме осени концепцията, че мога да очертая еволюцията на динозаврите посредством въртенето на галактиката. "

Полученото видео слага и двете събития в една вероятност:

Dr. Jessie Christiansen @aussiastronomer

I have always been interested in galactic archaeology, but I don`t think this is what they meant.

Did you know that dinosaurs lived on the other side of the Galaxy?

 Embedded video

2,915

8:05 PM - Aug 28, 2019

Twitter Ads info and privacy

1,501 people are talking about this

Кристиансен съобщи, че са й били нужни към четири часа, с цел да направи кино лентата, употребявайки анимацията PowerPoint. Освен това тя означи няколко дребни корекции на текста във видеото си: плезиозаврите не са динозаври и приключваме една галактическа обиколка на всеки 250 милиона години (а не на 200 милиона години).

Всъщност галактическото придвижване е по-сложно от показаното на видеото. Останалите звезди и планетарни системи в галактиката също се движат с друга скорост и на разнообразни орбити. Вътрешните елементи се въртят по-бързо от външните области.

Нещо повече - самият Млечен път се движи през космоса, постепенно приближавайки се към близката вселена Андромеда.

" На анимацията наподобява, че сме се върнали на същото място, само че в реалност цялата вселена се е преместила доста ", изяснява Кристиансен.

Земята обаче не е фрапантно друга. Тя към момента поддържа комплициран живот. Това частично е посредством на траекторията на галактическата орбита на нашето Слънце.

Нашата Слънчева система пътува по Млечния път, само че не се доближава до негостоприемния център, където животът евентуално не би оживял.

" В центъра има доста звезди, той е динамично неустойчив, има доста радиация ", споделя Кристиансен. " Нашата Слънчева система сигурно не отива натам ".

Това е част от аргументите, заради които на Земята могат да съществуват динозаври, бозайници или всяка друга форма на живот.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиш
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР