nauka.offnews.bgфото: pixabay.comНов анализ на древни геноми предполага, че различни клони на

nauka.offnews.bgфото: pixabay.comНов анализ на древни геноми предполага, че различни клони на ...

Ген от неизвестен прародител е открит в човешката ДНК.nauka.offnews.bg

фото: pixabay.com

Нов анализ на древни геноми предполага, че различни клони на човешкото родословно дърво се оплитат многократно и че някои хора носят ДНК от древен, неизвестен прародител.

Мелиса Хюбиз (Melissa Hubisz) и Ейми Уилямс (Amy Williams) от Университета Корнел и Адам Сипъл (Adam Siepel) от лаборатория на Cold Spring Harbor съобщават за тези открития в проучване, публикувано на 6 август в PLOS Genetics.

Преди около 50 000 години група хора мигрират извън Африка и се смесват с неандерталците в Евразия. Но това не е единственият път, когато нашите древни човешки предци и техните роднини смесват своята ДНК.

Секвенирането на геномите на неандерталците и по-малко известната древна група, на денисовците, дава много нова информация за тези взаимосвързани събития и за движението на древните човешки популации.

В новото проучване изследователите разработват алгоритъм за анализ на геноми, който може да идентифицира участъци от ДНК, които идват от други видове, дори ако този пренос на гени се е случил преди хиляди години и идва от неизвестен източник.

Те използват алгоритъма, за да разгледат геномите от двама неандерталци, един денисовец и двама африканци.

 

цялата статия ТУК

Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected]. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 

Източник: petel.bg