nauka.offnews.bgЕдин инженер от НАСА представи няколко смели идеи за концептуално

...
nauka.offnews.bgЕдин инженер от НАСА представи няколко смели идеи за концептуално
Коментари Харесай

Нов космически двигател, който нарушава законите на физиката, измисли инженер от НАСА

nauka.offnews.bg

Един инженер от НАСА показа няколко смели хрумвания за концептуално нов мотор за галактически транспортен съд, наименуван " витлообразен мотор " (helical engine), който обаче може би нарушава законите на физиката.

За всяко деяние има противопоставяне: това е правилото, на който работят всички галактически ракети, изхвърлят изгорелите газове в една посока, с цел да се изтласка ракетата в другата. Но създателят на новата идея счита, че неговият мотор би могъл да ни води до звездите, без никакво гориво.

„ Самият мотор би могъл да доближи 99% от скоростта на светлината, в случай че разполага с задоволително време и мощ “, заяви той пред New Scientist.

Проектираният от Дейвид Бърнс (David Burns) в Центъра за галактически полети " Маршал " в Алабама на НАСА, „ спиралният мотор “ употребява резултатите за смяна на масата, за които се знае, че се демонстрират при скорости, близки до светлинната. Бърнс разгласява документ, описващ концепцията на сървъра за механически отчети на НАСА.

Проектът бе посрещнат със песимизъм, само че Бърнс счита, че неговата идея заслужава внимание.
Какъв е принципът на мотора на Бърнс?
Представете си кутия върху повърхнина без търкане. Вътре в тази кутия е кол, по който може да се движи пръстен. Ако пружина вътре в кутията придаде на пръстена подтик, пръстенът ще се плъзне по пръта в една посока, до момента в който кутията ще се отблъсне в друга. Когато пръстенът доближи края на кутията, той ще отскочи обратно и посоката на отката на кутията също ще се промени. Това е действие-противодействие - прочут също като Трети закон за придвижването на Нютон - и при естествени условия той ще ограничи съмнението на кутията напред-назад (вижте схемата долу).


A simplified version of the engine. Кредит: David Burns/NASA

Но Бърнс си задава въпроса, ами в случай че масата на пръстена е доста по-голяма, когато се плъзга в едната посокав съпоставяне с другата? Тогава това би дало на кутията по-голям подтик в едната посока. Действието би надхвърлило противодействието и кутията ще се форсира напред (вижте схемата долу).



 

A simplified version of the engine. Кредит: David Burns/NASA

Такава смяна на масата не е неразрешена от физиката. Специалната доктрина на относителността на Айнщайн споделя, че обектите усилват масата си, когато скоростта им се приближава до скоростта на светлината, резултат, който би трябвало да се регистрира в ускорителите на частици. Всъщност, една реализация на концепцията на Бърнс би била да се размени пръстена с ускорител на движещи се в кръг частици, при който йоните бързо се форсират до релативистки скорости в единия такт на мотора и се забавят по време на другия.

Но Бърнс счита, че би имало по-голям смисъл да изостави изменящия масата си пръстен и да се употребява въртящ се пръстен от йони като се усили разликата в импулсите сред конфликтите в единия и другия край.  



 A simplified version of the engine. Кредит: David Burns/NASA

Импулсът ще се усилва надлъжно по оста на корпуса и съчетано в кръговото придвижване на частиците - следователно ускорителят би трябвало да бъде завършен като серпантина.
Пространство без търкане
Двигателят би трябвало да бъде огромен - с дължина 200 метра и диаметър 12 метра - и изисква мощ от 165 мегавата, с цел да генерира единствено 1 нютон двигателна сила, което е почти същата мощ, с която натискате клавишите на клавиатурата. Поради тази причина ще може да доближава значими скорости единствено в пространството без търкане на космоса.

„ Самият мотор ще може да доближи 99% от скоростта на светлината, в случай че има задоволително време и мощ “, твърди Бърнс.

Проектите на мотори без гориво не са от през вчерашния ден.

В края на 70-те Робърт Кук, американски откривател, патентова мотор, който сякаш трансформира центробежната мощ в линейно придвижване. В началото на 2000-те английският откривател Роджър Шойер предложи EM-драйв, за който  твърди, че може да конвертира в двигателна сила уловени в кутия с форма на пресечем конус микровълни. Нито една идея не бе потвърдена сполучливо на процедура и двете се одобряват като невъзможни заради нарушаването на закона за опазване на импулса, който е главен физически закон.

„ Всички инерционни задвижващи се системи - доколкото знам - не работят и в среда без търкане “, разказва Мартин Таджмар (Martin Tajmar) от Дрезденския софтуерен университет в Германия, който е направил проби на EM Drive и счита, че спиралният мотор евентуално ще изпита същия проблем. Тази машина употребява Специалната доктрина на относителността, за разлика от другите, което усложнява картината, отбелязва той, само че " за жалост постоянно има противопоставяне на действието ".

Бърнс е работил върху плана си самичък, без поддръжка от НАСА и признава, че концепцията му е може би неефективна. 

„ Знам, че пожертвам тя да се окаже там, където да ЕмДрайв и студения синтез “, разяснява той. " Много е мъчно да измислиш нещо ново под слънцето и то в действителност да работи ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР