Научноизследователският кораб Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде използван

...
Научноизследователският кораб Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде използван
Коментари Харесай

Научноизследователският кораб Св. Св. Кирил и Методий ще извършва мониторинг за чистотата на Черно море

Научноизследователският транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий “ ще бъде употребен за осъществяването на мониторинг за чистотата на морската вода по българското Черноморие. Проби ще се вземат от най-северната до най-южната точка. Това сподели в Бургас ректорът на Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " флотилен адмирал проф. доктор в. н. Боян Медникаров от борда на изследователския транспортен съд, който бе отворен за свободни визити в бургаското пристанище. 

По думите му с кораба ще бъдат взети 20 проби, като това към този момент се е случило на някои места. Проф. Медникаров уточни, че незабавно след случая с язовира в Украйна е почнало наблюдаване в българската акватория на Черно море. 

Изследванията плануват инспекция на голям брой индикатори на морската вода, измежду които съществуването на тежки метали и даже радиация. Първите резултати би трябвало да станат ясни идната седмица, сподели Медникаров. Пробонабирането ще бъде осъществено от специалисти от Изпълнителната организация " Околна среда и води ", заяви Българска телеграфна агенция. 

Той съобщи, че морската вода по българското Черноморие е чиста, а за чистотата в България няма заплаха от обстановката в Украйна. Корабът бе отворен за гости през днешния ден в навечерието на честванията по случай две години от влизането му в състава на Висшето военноморско учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР