Научноизследователският кораб Академик ще премине класов ремонт. Това става ясно

...
Научноизследователският кораб Академик ще премине класов ремонт. Това става ясно
Коментари Харесай

Научноизследователският кораб „Академик” ще премине класов ремонт за над 1,25 млн. лв.

Научноизследователският транспортен съд „ Академик ” ще премине съсловен ремонт. Това излиза наяве от оповестена социална поръчка на Института по океанология при Българска академия на науките, намиращ се във Варна, научи Moreto.net.

Прогнозната стойност е 1,25 млн. лева без Данък добавена стойност. Крайният период за подаване на офертите е 27 февруари.

Предметът на публичната поръчка е съставен елемент от реализацията на план от Националната пътна карта за научна инфраструктура „ Инфраструктура за стабилно развиване в региона на морските проучвания и присъединяване в европейската инфраструктура (EURO-ARGO) – МАСРИ ”.

Това евентуално ще бъде последният съсловен ремонт на кораба, след което плавателният съд ще бъде изведен от употреба.

Функциите му ще бъдат поети от новия теоретичен транспортен съд в морския ни флот, заяви в края на предходната година пред БНР шефът на Института по океанология доцент Николай Вълчев. По думите му Институтът има проекти да построи два кораба. Единият от тях ще бъде по-малък и ще може да плава в 12-милната зона. Стойността му е към 4 млн. лева Вторият кораб ще бъде по-голям и за него ще са нужни сред 20 и 40 млн. лева

В момента ИО-БАН оперира изследователския транспортен съд (НИК) „ Академик “, благосъстоятелност на Българска академия на науките. Той се експлоатира от Института по океанология от 1985 година, като през миналия интервал сполучливо е направил повече от 250 проучвателен задачи, е посочено в документите по публичната поръчка.

Част от задачите на плана ще бъдат реализирани посредством осъществяване на съсловен ремонт кораба, с което ще се подсигурява сигурност и успеваемост на полевите работи на Института.

Класовият ремонт на НИК „ Академик ” ще се извърши съгласно условията на класификационната организация Български корабен указател и Изпълнителна организация „ Морска администрация ”.

„ Академик ” е многоцелеви, повсеместен научноизследователския транспортен съд, предопределен за осъществяване на научни проучвания на море.

Последното докуване и поправяне на кораба е осъществено през 2020 година, а последният съсловен ремонт е осъществен през 2017 година Предвидените ремонтни работи ще обезпечат възобновяване на експлоатационната валидност на кораба и издаване на ново класификационно удостоверение за период от 5 години.

Срокът за осъществяване на услугата е до 45 календарни дни, считано от датата на сключване на акта за начало на ремонта до датата на сключване на акт за завършек на ремонта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР