Научноизследователски център, свързан с автомобилната индустрия, ще отвори 4000 нови

...
Научноизследователски център, свързан с автомобилната индустрия, ще отвори 4000 нови
Коментари Харесай

Нов изследователски център ще отвори 4000 работни места в София

Научноизследователски център, обвързван с автомобилната промишленост, ще отвори 4000 нови работни места в София. Той ще е ситуиран в София Тех Парк, а реализирането му ще стартира напълно скоро.

Това заяви пред SeeNews изпълнителният шеф на автомобилния клъстер в България Любомир Станиславов.

" Проектът е в доста напреднал етап и имаме единствено някои административни стъпки, които би трябвало да предприемем, преди да стартира действителното му осъществяване ", сподели Станиславов пред SeeNews в коридорите на софтуерен конгрес.

 Sensata Technologies избра България за най-голямата си лаборатория в света
Лидер в производството на датчици за коли избра България за най-голямата си лаборатория

В нея към този момент са наети да работят 100 души

Центърът, където дружно ще се съберат инженери, работещи в автомобилната електроника и самостоятелните коли, притегли интереса на редица основни играчи от интернационалния бранш, сподели ръководителят.

Съоръжението за изследователска и развойна активност ще се простира на повърхност от над 50 000 кв. м и с изключение на лабораториите, ще разполага и с обучителен център.

" България има някои високотехнологични компании, работещи в автомобилната промишленост, в това число компании, разработващи решения за самостоятелни коли да вземем за пример, само че те към момента са малко.

 България и Чехия - любимци на автомобилната промишленост
България и Чехия - любимци на автомобилната промишленост

Двете страни са най-привлекателни в района за доставчиците на съставни елементи

Реалното развиване в този бранш ще се случи през идващите 3 години. Очакваме да бъдат основани няколко огромни центъра за научноизследователска и развойна активност с няколко хиляди инженери ", съобщи Станиславов, добавяйки, че това ще трансформира страната ни в районен водач в тази област.

Автомобилният бранш способства за към 5% от брутния вътрешен артикул на България. Той генерира годишен оборот от 3,5 милиарда евро, като електронните съставни елементи образуват половината от него, по данни на автомобилния клъстер.

Индустрията е една от най-динамичните в България, като в нея работят повече от 130 компании и към 40 000 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР